Adaugam ultimele 4 competente critice pe care trebuie sa le dezvoltam pentru a tine pasul cu lumea in continua miscare. Primele doua parti ale materialului despre competente le gasiti aici(prima parte) si aici (a doua parte).
Managementul relatiilor
Intr-o lume scufundata in social media, cunoastem multa lume, dar ce relatii avem cu ei? Da, cu cei care trec dincolo de numarul lui Dunbar. Cum calificam si cuantificam valoarea acestor relatii?
Pe masura ce creste dimensiunea retelei sociale a unei persoane, devine dificil pentru cineva sa aiba o conversatie plina de sens cu fiecare persoana. Reguli diferite se aplica celor cu care avem legaturi puternice, fata de cei pe care-i cunoastem doar dupa nume sau dupa figura.
Modul de gestionare a relatiilor in era digitala se schimba, mai ales cand se ajunge la legaturile noastre emotionale ca dragostea si casatoria. Casatoria traditionala, care a fost piatra de temelie a structurii societatii inca de la inceputul istoriei scrise, a fost redusa la ceva mai mult decat un contract ceremonial a carui importanta scade cu fiecare noua generatie.
Intelegerea noastra referitoare la natura schimbatoare a relatiilor va fi una dintre cele mai critice abilitati in gestionarea propriului viitor.
Managementul a ceea ce lasam după noi
Ce-si vor aminti generatiile viitoare despre voi? Cum va vor percepe ei succesele si esecurile, realizarile si eforturile ratate, generozitatea si perseverenta?
In timp ce multi inca vad mostenirea ca principalul mod de a lasa ceva in urma, oamenii au acum abilitatea de a gestiona amprenta informationala care ramane dupa ei. De fapt, ei pot comunica foarte usor cu proprii lor descendenti, care nu s-au nascut inca.
Volumul de munca ramas dupa noi va deveni din ce in ce mai important. Deci daca decidem ca generatiile viitoare trebuie sa stie cine suntem si ce ne-a impins sa facem ceea ce am făcut, o putem face prin intermediul fotografiilor, a clipurilor video si a documentelor online.
Totusi, generatiile viitoare vor avea mult mai multe instrumente pentru a-si pastra esenta personalitatii, folosind avataruri cu inteligenta artificiala pentru a raspunde la intrebari pe care doar generatiile viitoare vor sti sa le puna.
Si pentru ca notiunea lasarii unei urme devine cu varsta din ce in ce mai importanta, cunostintele avansate in acest domeniu va vor ajuta.
Managementul banilor
Bancile si companiile de carduri de credit au fost neobisnuit de rezistente la asigurarea transparentei fluxului financiar, in special pentru ca opacitatea conturilor noastre este direct proportionala cu comisioanele uriase pe care le genereaza.
De fapt, intreaga lume financiara a devenit un bogat teren de joaca pentru cei ce doresc sa profite de ea prin mijloacele cele mai putin ortodoxe. Dar acest lucru se va termina repede.
Ultima recolta de startupuri fintech (tehnologie financiara) din Silicon Valley, care numara peste 8.000 de firme, finantate cu miliarde prin venture capital si crowdfunding, este gata sa opreasca hemoragia.
In plus, tehnologia blockchain, cripto-ingineria din spatele bitcoin sunt implementate rapid in curentul principal al sistemului monetar si conduc la scaderea costurilor de tranzactionare pentru intregul sistem spre zero.
Acestea fiind zise, chiar si cu transparenta totala in timp real, tot trebuie sa ne urmarim foarte atent banii.
Managementul timpului
Cea mai pretioasa marfa in viata fiecaruia ramane timpul. Il puteti chibzui, supra-aloca, il puteti de
asemenea cheltui cu altii, puteti inregistra fiecare secunda a sa, ii puteti face pe altii sa dea socoteala pentru el sau puteti actiona ca si cum nu exista. Dar pana acum nu am gasit o modalitate de a-l incetini, de a-l da înapoi sau de a cumpara cantitati noi cand am ramas fara el.
Sistemele de management ale timpului din trecut vor trebui sa se adapteze si sa se schimbe pentru a se potrivi stilurilor de viata si cerintelor de afaceri ale viitorului.
Fiecare articol de pe lista este declinat pentru crearea eficientei si aceasta este imposibil de creat fara modalitati mai bune de gestionare a propriului timp.
In loc de concluzii
Da, cuvantul cheie din această lista este „management”. Numai noi ne putem gestiona fiecare aspect al vietilor noastre din ce in ce mai complicate.
Le-am inclus pe toate? Nu mi-am propus sa creez o lista completa a competentelor critice, necesare maine. Pe masura trecerii timpului, vor mai fi necesare multe altele.
Scopul meu a fost sa atrag atentia asupra competentelor critice trecute in general cu vederea astazi.
Dar as vrea sa va citesc sau chiar sa va aud parerile referitoare la acest subiect. Spuneti-mi ce am ratat si unde m-am indepartat de subiect. Ideile celor multi sunt aproape intotdeauna mai bune decat ale celor putini…
Bogdan Buzdugan este parinte, manager si autor de continut, pe propriul blog: http://www.buzdugan.com.ro/blogmanagement/
Suntem bucurosi si ii multumim pentru ca s-a alaturat echipei de contributori EDUPerformance.