Comunicarea pentru adolescenti

comunicarea pentru adolescenti

Ne propunem sa discutam despre comunicarea pentru adolescenti cu ajutorul specialistilor de la Clubul Meu – Ateliere Recreative Tei.

Grupul de dezvoltare personala  – o alternativa sanatoasa pentru adolescentii de astazi

Perioada adolescentei vine la pachet cu o gramada de provocari, cum ar fi stari emotionale puternice, dileme existentiale, schimbari de atitudine, stari de rebeliune sau supra adaptare, teribilism sau sugestibilitate ridicata etc.

De aceea este foarte important sa intelegem procesele ample de schimbare la care este supus adolescentul si sa venim in sprijinul lui.

Un element cheie este comunicarea, doar ca adolescentul nu mai comunica la fel de usor cu parintii, se poate inchide mai mult in sine, cauta prezenta celor de varsta sa si se poate confrunta cu momente dese de neincredere si furie sau tristete. Asadar este ca un montagne- russe de emotii si stari.

De aceea este esential sa ii ajutam sa isi gaseasca noi repere, sa se construiasca pe sine pornind de la resursele si calitatile lor, cu incredere in sine, in ceilalti si in viata.

Un demers util pentru ei este participarea la ateliere sau grupuri de dezvoltare personala si de comunicare, in cadrul carora acestia isi pot dezvolta Increderea in sine, Curajul de a fi ei insisi, Capacitatea de a se cunoaste pe sine, Curajul de a se exprima, Rabdarea de a asculta, Sentimentul ca sunt Valorosi si Conteaza, Simtul Responsabilitatii si Atitudinea Optimista.

A fi impreuna cu alti adolescenti, intr-un cadru securizant, relaxat si organizat,ii poate ajuta sa intre mai usor in contact cu ei insisi cat si cu ceilalti, cu blandete si empatie, prin intermediul tehnicilor creative de lucru, exercitiilor de grup de comunicare si relationare.

Grupul de dezvoltare personala poate aborda diverse teme de interes pentru adolescenti: comunicare asertiva, relationarea cu ceilalti, Cine sunt eu?, Cum fac fata stresului inainte de examene?, Incredere si curaj etc.

 

Ce beneficii poate avea un adolescent, in urma participarii la un grup de dezvoltare personala?

– Cunoasterea propriilor calitati si resurse

– O incredere mai mare in fortele proprii 

– O cunoastere mai buna de sine: ce temperament are, ce stil de personalitate, tip de inteligenta predominant etc

– Un contact autentic cu alti tineri

-Exprimarea emotiilor dificile si exersarea unso stretegii de gestionare a lor

-Cresterea sentimentului de apartinere la grup, de valoare si utilitate sociala

– Identificarea unor strategii sanatoase de a face fata elementelor toxice din viata lor

-Descoperirea de instrumente pentru a putea prioritiza ce e important pentru ei si pentru viitorul lor

– Claritate si scop

– Strategii de relaxare si gestionare a stresului de orice tip

– Exersarea cooperarii 

– Dezvoltarea unor valori sanatoase

 

Acest material va este oferit de Irina Ioana Calota, Consilier in Terapie prin Joc si Dramaterapie, Psihoterapeut Adlerian, Consilier scolar si Lector la Clubul Meu – Ateliere Recreative Tei. Clubul Meu – Ateliere Recreative Tei va propune acum o serie de activitati extrascolare pentru copii, atat recreative cat si educative, bazate pe cunoastere, invatare si exercitiu prin JOC. Cunoscand pasiunile si activitatile preferate de copii dumnevoastra va invitam sa alegeti atelierele potrivite varstei lor. Detalii despre ateliere si inscriere: Clubul Meu – Ateliere Recreative Tei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.