Copiii prezentului: educatie pentru viitor

Lumea se transforma cu o viteza tot mai mare. Ce schimbam in modul in care facem educatie ca sa ii pregatim cu adevarat pe copiii nostri pentru viata? Asa numita a 4-a revolutie industriala, cea a inteligentei artificiale (a robotilor si calculatoarelor care inlocuiesc omul), este deja un element al prezentului.

Oamenii lucreaza deja cu robotii si ii controleaza. Inteligenta artificiala bate omul in ceea ce priveste viteza de procesare. Este o eroare sa mergem in directia aceasta si sa continuam prin educatie sa exersam memoria. In scoala, inca se mai cerere invatarea pe de rost a tablei inmultirii. Cu ce scop? Scoala sa produca oameni care sunt computere „depasite”?

Aceste probleme sunt peste tot in lume, nu doar in tara noastra. Lucrurile se intampla mai repede decat transformarile din sistemele de educatie si din mindsetul nostru, al parintilor.

Si totusi, e un fapt ca, asa cum o parte din joburile anilor ’50 au disparut, asa vor disparea o parte din joburile de astazi, pentru ca vor fi preluate de inteligenta artificiala, controlata de om. Doar ca acest lucru se va intampla, cum spuneam, mai accelerat. Un studiu Oxford spune ca in urmatorii 20 de ani vor disparea jumatate din joburile din SUA.

Ce e de facut? Ce putem face noi, ca parinti? Ce va propune EDUPerformance?

  • Va propunem centrarea pe valori, pe acel DE CE? Valorile noastre, ale viitorului sunt: Creativitate, Inovatie, Curiozitate. Credem cu tarie ca aici trebuie lucrat cu copiii nostri, acasa si la scoala. Pentru ca aceste elemente vor fi baza joburilor viitorului.
  • Va propunem revenirea la bazele educatiei, centrarea pe rigurozitate si disciplina. Acest lucru nu este in contradictie cu valorile de mai sus!
  • Propunem sa ne axem pe logica, gramatica, dezvoltare personala si identificarea si incurajarea talentului care exista in fiecare copil.
  • Propunem sa le lasam spatiu copiilor nostri pentru a face propriile exercitii de gandire, fara a le judeca imediat rezultatele. Sa cream experiente pentru invatare.

Haideti sa continuam lista! Va asteptam cu comentarii la articolul de pe site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.