Cosmina Bucur: Să începem ACUM! Pentru energia LOR!

Așteptăm de la copiii noștri sau de la copiii pe care îi întâlnim să fie liberi, încrezători, puternici. În același timp, îi vrem politicoși, ordonați, cuminți. Și lista de attribute ar putea continua, fără să ni se pară că exagerăm în vreun fel. Doar ei reprezintă VIITORUL și e firesc să ni-I dorim perfecți…

Ceea ce uităm adesea este următorul lucru: copii fac mai mult ceea ce văd/aud în jur, decât ceea ce le cerem noi să facă!

Și cum ar putea să fie în același timp liberi, încrezători, puternici, politicoși, ordonați, cuminți, dacă noi nu întrunim aceste calități sau măcar o parte din ele? Și, mai ales, dacă nici măcar nu ne străduim în această direcție?

Cum ar putea ei să își susțină, la școală, propriul punct de vedere, păstrând în același timp respect față de colegi și profesori, dacă nimeni nu le arată CUM să facă asta?

Cum ar putea ei să arate toleranță și blândețe față de colegii lor și față de adulții din jur, dacă de la noi învață doar critică și ironie la adresa a tot ce ne înconjoară?

Cum ar putea crește puternici și încrezători în propriile forțe, dacă noi ne plângem constant și le punem pe umeri dezamăgirile și frustrările noastre?

Oricât de greu ne-ar fi să acceptăm ideea, copiii sunt oglinda adulților din jur: părinți, bunici, profesori, vecini…

Dacă îi vrem mai buni, atunci avem nevoie să învățăm să devenim noi mai buni. E nevoie să le ascultăm punctul de vedere și să le arătăm cum să-și expună ideile cu calm și cu respect. E nevoie să le arătăm cum să se bucure de o nouă zi, cum să aprecieze natura, tehnologia și toată bunăstarea care ne înconjoară. E nevoie să le arătăm cum să vorbeasca frumos cu și despre ceilalți, fiind noi înșine un reper în această direcție. E nevoie ca noi, adulții, să devenim solidari, să ne unim forțele, energia și toate cunoștințele acumulate de-a lungul timpului, pentru a putea să le oferim celor mici ceea ce ne-am dori să vedem la adulții care vor contura lumea de mâine.

Și e nevoie să începem ACUM! Nu mâine, nu în weekend, nu la vară… E nevoie să începem NOI! Nu ceilalți, nu statul, nu guvernanții… NOI suntem în măsură să punem bazele unui viitor așa cum visăm. Noi, părinții. Noi, profesorii. Noi, rudele. Noi, vecinii. Noi, oamenii de pe stradă, din trafic, din autobuz. Noi, cei de la teatru, de la muzeu sau de pe stadion. Noi, cu sau fără copii. Noi, de la sat sau de la oraș.

Noi, voluntarii din cadrul proiectului EduPerformance, am înțeles acest lucru, la fel ca mulți alți voluntari implicați în diverse programe pentru copii. Mergând în școli și împărtășind cu cei mici idei și informații din activitatea noastră practică, ne propunem să contribuim măcar cu o „cărămidă” la această construcție a viitorului. Suntem alături de copii, de părinți și de profesori în acest frumos parcurs și investim cu drag din energia noastră, pentru energia LOR.

 

Cosmina Bucur este fondatoarea Aesthetic Style Communication, agenție de comunicare specializată în livrarea de servicii de consultanță pentru profesioniștii care susțin discursuri/prezentări. În prezent, sprijină antreprenorii și profesionistii din diferite industrii în demersul lor de a susține prezentări de cât mai bună calitate, atât în cadrul conferințelor, cât și în fața partenerilor și potențialilor clienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.