Cum canalizez energia si atentia studentilor catre studiu ? Provocari si satisfactii

,,Predati studentilor atat de frumos,incat oricare dintre ei pleaca zambind si uita de anumite probleme. Va spun din propria experienta, anul trecut dupa orele cu dumneavoastra plecam mult mai optimista si mai increzatoare.”

Acesta este unul dintre mesajele pe care le-am primit de la studentii mei la final de semestru…..acestea sunt cuvintele care ma motiveaza pentru a ma implica activ in aceasta profesie minunata!

Traim intr-un mediu in care timpul ,,fuge rapid’’, iar tinerii nostri isi doresc altceva de la profesorii care vin in fata lor.

Ii intrebam pe studenti la unul dintre primele cursuri ce asteptari au de la profesorii lor; multi dintre acestia mi-au impartasit dorinta de a putea comunica, de a trece de bariera formala a trasnsmiterii doar de informatii teoretice. Atunci primul pas pe care l-amfacut a fost acela de a ma apleca spre aceste nevoi ale lor.

La cursuri le-am spus studentilor ca nu vreau sa se canalizeze doar spre a scrie informatiile primite pe caiete, fara a intelege aceste informatii, aici discutand despre un prim factor care contribuie la captarea atentiei studentilor, stimularea inteligentei acestora prin adaptarea informatiei la propriile nevoi.

In acelasi timp la cursuri am hotarat sa nu fac prezenta, le-am comunicat acest lucru, le-am transmis faptul ca prezenta lor nu trebuie sa se bazeze doar pe un motiv extrinsec, precum notarea numelui pe o lista de prezenta….rezultatul a fost ca la fiecare curs prezenta sa fie de 90%.

Prezentalor nu este doar fizica, aici intervenind un al doilea factor necesar stimularii atentiei studentilor, implicarea activa a acestora in predarea cursului prin conversatii si dezbateri.

Fiecare raspuns, fiecare opinie a unui student este importanta, nu exista pareri gresite sau corecte, deoarece sunt propriile lor perceptii construite ca urmare a experientei prin care au trecut.

Cum ii captez si ii implic activ pe studenti in subiectele pe care le predau si in acelasi timp le asigur si o stare de bine necesara fiecaruia dintre noi ?

Raspunsurile le-am cuprins in urmatoarele idei:

Ceea ce studentiii au cu ei la finalul unui curs se centreaza de obicei pe conexiunea personala cu un profesor care a insuflat pasiune in subiectul pe care il preda.

O stare de buna dispozitie, un sens al vitalitatii determina depasirea obstacolelor si atingerea scopului final.

Atitudinea pozitiva dezvolta relatii interpersonale autentice!

O relatie eficienta a profesorului cu studentul poate contribui substantial la succesul acestui student.

Profesorii pot aduce influente esentiale la dezvoltarea sociala si emotionala a studentilor. Aceste relatii stimulative se caracterizeaza prin incredere, receptivitate si implicare.

Cand studentii sunt fericiti, ei sunt mai capabili sa se implice cu succes in invatare, manifestand flexibilitate si integrare in gandire.

In relatia mea cu studentii, ceea ce conteaza in primul rand este ca la final sa raman un om bun in amintirea acestora, dincolo de cunostintele pe care le primesc de la mine, imi doresc sa isi aminteasca de omul care i-a inteles atunci cand au avut nevoie.

Bucuria de a ma intalni cu studentii si de a le preda provine din zambetul si bucuria acestora pe care le primesc atunci cand intru in sala de curs!

 

Marina Cristina Sandu – este lector univ.dr. in cadrul Departamentului de Formare a Profesorilor, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti si are o experienta semnificativa din pozitia de trainer pentru cursuri de dezvoltare personala cu adolescentii si tinerii.

Tema tezei de doctorat a vizat subiectul comunicarii persuasive in mediul educational. Pana in prezent are un numar de 20 de aricole de cercetare stiintificapubicate in reviste internationale. Se considera o persoana fericita deoarece are ocazia de  a face ceea ce ii place si pentru ca este inconjurata de oameni frumosi.

Este pasionata de scris si de citit, iar in timpul liber prefera sa merg la cinema, este fan filme romanesi. Considera ca tot ceea ce facem ne defineste ca oameni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.