Cum dezvoltam creativitatea copiilor

Intr-o lume care se bazeaza tot mai mult pe inteligenta artificiala, iar joburile de baza, repetitive, sunt automatizate, copiii nostri au nevoie de creativitate, pentru a contribui cu valoare adaugata la societate.

Ati constientizat vreodata ca din dorinta de a va face pe plac sau de a face pe plac profesorilor, copiii se straduiesc sa asimileze notiuni, informatie, in care nu cred, pentru ca nu li s-a explicat de ce le sunt utile? V-ati gandit ca centrarea pe „ce sa facem” in loc de „de ce si cum sa facem” blocheaza creativitatea copiilor nostri?

Multa energie este consumata pe reproducerea informatiilor existente si nu pentru a produce lucruri noi.

De aceea, cea mai mare parte din copiii dotati ajung sa fie adulti responsabili, lideri in industriile si organizatiile lor, dar nu pot sa sparga tiparele si sa contribuie transformational la societate.

Copiii sunt creativi in mod natural. Orientarea catre reguli in loc de valori ingradeste creativitatea.

Copiii care sunt incurajati catre activitatile care le plac urmaresc excelenta si succesul si descopera propriile valori si interese. Ei infloresc ca adulti.
De fapt, motivatia intrinseca este cea care trebuie descoperita si incurajata, de catre parinti, poate chiar inainte de a interveni profesorii specializati pe domeniile respective.

Va sugeram cateva abordari pentru dezvoltarea creativitatii copiilor:

  • Incurajeaza alegerile neasteptate
  • Incurajeaza intrebarile
  • Gasiti utilizari noi lucrurilor vechi
  • Incurajeaza unicitatea
  • Ascultati muzica, interpretati roluri din povesti, fiti deschisi catre arta
  • Lasa-i timp sa fie singur, sa reflecteze, sa isi imagineze lucruri si sa creeze, sa se plictiseasca
  • Foloseste intrebari precum „cum ar fi daca..”, „care este cea mai buna cale de a..”
  • Accepta si incurajeaza interesele copilului.

Chiar daca nu aveti un talent anume, e bine sa fim un model si sa ne alaturam activitatilor creative, bucurandu-ne de timpul petrecut impreuna.

Mai adaugam un aspect extrem de important. Exista diferenta intre „reguli” si „limite”. Copiii trebuie sa aiba limite de timp, buget, structura. Cu cat au mai putin, cu atat sunt mai creativi, pentru ca vor invata devreme ca e nevoie sa impinga limitele prin creativitate.

In plus, acorda-i copilului libertatea de a explora cunostinte si experienta „larga”, nu doar specializata pe un anumit domeniu.

La final, va recomandam cartea lui Adam Grant, profesor de management si psihologie la Wharton School, University of Pennsylvania, Originals: How Non-Conformists Move the World.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.