Dezvoltarea creativitatii si a personalitatii prin arta

Henri Delacroix afirma urmatoarele :”daca arta nu ar fi existat, omul ar fi fost vaduvit de o lume intreaga”.

Chiar daca arta a fost inclusa ca mijloc important in educatie inca din antichitate, ea ramane pana astazi un instrument mereu imbogatit in procesul de formare al copiilor.

Activitatea de educatie plastica este cea mai importanta forma de activitate unde prescolarul si scolarul isi pot exprima liber ganduri, sentimente, idei si face posibila punerea in practica a acestora.

Arta constituie forma de exprimare, prin care se dezvolta atat sensibilitatea senzoriala, cat si cea artistica, avand o mare contributie si in formarea comportamentului. Desi are la baza factorul genetic, educatia ramane modalitatea prin care se dezvolta si modeleaza orice forma de exprimare artistica.

Activitatile artistice (desen, pictura, modelaj) sunt pentru copil mijloace de exprimare atat de bogate ca si limbajul, permitand copilului sa creeze in realitate tot ceea ce a vazut, trait sau imaginat, sunt de asemeni foarte importante pentru dezvoltarea  gandirii, ofera o diversificare a trairilor personale, stimuleaza dezvoltarea inteligentei emotionale, a empatiei si abilitatilor de comunicare cu celalalt.

Fara prezenta artelor in procesul educativ, modelarea personalitatii copiilor nu ar fi posibila.

Emotia artistica imbogateste, da culoare, aprofundeaza legaturile interumane, si cultiva la randul ei, dimensiunea umanului.

In arta ne reflectam,si la randul ei, arta ne exprima. Cream arta, dar in acelas timp arta ne modeleaza comportamentul, gandirea si simtirea.

Ca parinte, trebuie sa desprind din lucrarile copilului meu un mesaj?

Da! Fiecare copil pune in lucrarea lui, o parte din el. Pentru mine e o adevarata incantare ca la sfarsitul unui curs cu o tema data, sa descopar

cum fiecare copil e diferit prin ceea ce creaza; sa discutam privind ceea ce a iesit din mainile lor.

In lucrarea fiecarui copil se poate descifra un cod despre cum e el, ce traieste in functie de libertatea cu care isi alege culorile, cum isi

compune compozitia, cum creaza personajele, dimensiune, forma, paginatie…etc.

Sunt artist plastic specializat in lucrul cu copiii la Academia de Arte Plastice din Bucuresti, si Colegiul de Institutori Spiru Haret.

Ca artist, sunt interesata de Teoria si Practica imaginii (am urmat un program de Master in Teoria si Practica Imaginii la Universitatea Ion Mincu, Bucuresti) si sunt pasionata de Arta Sacra, cu specializare in acest sens la Facultatea de Teologie Ortodoxa Bucuresti.

Lucrez cu copii de diferite varste, de 15 ani, si este o permanenta incantare sa descopar si sa dezvalui fiecaruia dintre ei talentul creativ.

Dintre expozitiile organizate, cele mai dragi imi sunt expozitiile realizate cu lucrarile copiilor de la scolile si gradinitele cu care colaborez, pentru ca transmit bucuria de a da culoare vietii fiecaruia dintre copii.

Ce inseamna arta pentru mine, dincolo de profesie..

Pentru mine, arta e parte din mine. E un univers fara reguli si fara opriri, e ceea ce imi ofera adevarata libertate si modul meu de a ma simti completa.

E culoarea fara de care nu as putea trai, e pace, lumina si multa bucurie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.