Experienta parintilor cu Violeta Mihai-Staicu

Care este cea mai mare schimbare petrecuta la venirea pe lume a copilului tau?

Nu as putea vorbi de cea mai mare schimbare, insa as putea spune ca aproape totul s-a schimbat de cand Alexia a ales sa ii fim parinti si asta ne-a onorat fantastic de tare.

Schimbarile au constat in tot ce a insemnat obiective, prioritati, mentalitate, perceptii… tot… A fost o resetare totala, un nou inceput fantastic, un nou tablou plin de culoare, o reanimare a intregii familii, o redescoperire a unor sentimente profunde, o noua scoala performanta a vietii.

Cere este cel mai bun sfat primit si ce sfat ai dori sa dai tinerilor parinti?

Uneori sfaturile sunt binevenite, alteori, in anumite situatii, nu isi au locul.

Cred cu tarie ca atunci cand devii parinte, instinctual stii ce ai de facut; mai cred ca nu intamplator un copil te alege sa ii fii parinte, de aceea sunt lectii ce trebuie experimentate si invatate de fiecare in parte; copiii sunt diferiti asa ca, ce se potriveste in cresterea unui copil, poate fi complet eronat in cresterea unui alt copil; singurul „ sfat” pe care fiecare parinte trebuie sa il urmeze este insusirea ecuatiei parinte + copil= dragoste neconditionata in orice moment al vietii;

Care este intrebarea cea mai simpatica ivita din curiozitatea copilului tau?

As putea da milioane de exemple, insa eu nu le-as numi intrebari simpatice, ci le-as intitula raspunsuri si lectii la situatiile pe care viata ti le presara in drum (Alexia este un copil extrem de intelept cu o inteligenta emotionala greu de imaginat la varsta uni copil de doar 9 ani); pentru mine , fiecare moment petrecut cu Alexia este nepretuit, fiecare sfat sau intrebare a ei ma face sa inteleg care este menirea mea pe acest pamant; uneori ma intreb, ce lucru minunat am facut, asa incat sa merit un astfel de copil;

Numeste 3 valori pe care doresti sa i le transmiti?

Am mai fost intrebata, ce mi-as dori sa mosteneasca Alexia de la mine si stand sa analizez putin intrebarea, mi-am dat seama ca pentru mine nu este important sa vad ca doar imprumuta anumite valori de la mine.

Cred ca mai important decat atat este ca ea sa fie implinita si sa devina un adult frumos, echilibrat, fericit si sa ii inspire pe cei din jurul ei. Desigur ca as fi tare mandra si chiar sunt, cand vad ca o parte din ceea ce sunt eu, isi insuseste deja. Cred ca deja este un copil cu valoarea onestitatii si cea a respectului foarte bine insusite pana la aceasta varsta.

Cum reusesti sa echilibrezi timpul petrecut la job cu cel alocat familiei? Care este activitatea preferata cu copilul tau?

As spune un neadevar daca as afirma faptul ca le imbin perfect (in viata sunt perioade cand una o faci mai bine decat cealalta si invers), insa ceea ce pot spune din tot sufletul este ca ma straduiesc cu toata fiinta mea sa mentin un echilibru intre locul de munca si familie. Pentru ca pretuiesc nespus de mult timpul pe care il petrecem impreuna si pentru ca eu sunt si o persoana extrem de organizata, treptat am adoptat anumite obiceiuri, care duc la crearea acestui echilibru. Incerc ca o data pe luna (avem o zi bine stabilita) sa iau pranzul cu Alexia.

Tot la un anumit interval de timp, impreuna facem exercitiul „Timpul Pretios”, un exercitiu pe care mi l-a impartasit Otilia Mentelers si pe care la randul meu, l-am dat mai departe si altor parinti (credeti-ma ca functioneaza de minune), insa in familie avem momentele noastre speciale, micul dejun si cina, cand radem mult si impartasim din experientele noastre zilnice.

Ca activitate preferata, as spune ca Alexia are o pasiune si anume baletul. Face circa noua ore pe saptamana, balet imbinat cu dans contemporan si gimnastica si pare ca este neobosita dupa atatea ore de munca.

Ce-i drept, rezultatele nu au intarziat sa apara, urcand de nenumarate ori pe podium, dar cred ca cel mai important rezultat obtinut, este dezvoltarea ei personala. Aceasta pasiune a ei a ajutat-o sa isi formeze o frumoasa si sanatoasa structura morala si fizica.

Cum te raportezi la sistemul de invatamant? Ce asteptari ai?

Imi pare nespus de rau ca trebuie sa spun acest lucru, insa nu mai am asteptari de la sistemul de invatamant romanesc. Mi se pare ca este un sistem extrem de viciat si deficitar din foarte multe puncte de vedere. Am avut spre norocul nostru si sansa sa intalnim cadre care dincolo de informatiile aferente programei scolare, au transmis copiilor niste valori foarte sanatoase, insa cazurile sunt putine.

Cum definesti succesul pentru copilul tau?

Cred ca succesul copilului nu trebuie sa fie definit de parinte, ci chiar de copil. Fiecare individ are un sistem diferit de valori la care se raporteaza. Evident ca noi ii putem ghida si incuraja sa devina niste oameni de succes, insa s-ar putea ca in cazul meu, eu sa definesc succesul Alexiei vazand-o devenita o femeie de afaceri renumita, iar pentru ea succesul ar putea insemna sa urce pe scena, impreuna cu trupa de balet Balshoi din Moscova.

Oricum ar fi si indiferent ce va insemna succesul pentru ea, eu voi face tot posibilul sa fiu alaturi de ea si sa o incurajez sa aiba acel succes pe care ea si-l va dori.

Provocarea mea este sa ma adaptez din mers la toate schimbarile si la tot ce este nou in mediul in care copilul meu creste. Astept cu mare nerabdare fiecare revedere cu Alexia (la fiecare final de zi) pentru a-mi invata sau reaminti „lectia zilei”.
Nu suntem familia perfecta, insa in imperfectiunea noastra suntem extrem de fericiti ca ne avem unul pe celalalt.

2 thoughts on “Experienta parintilor cu Violeta Mihai-Staicu

  1. Asa este, Violeta! Sunteti niste parinti extraordinari, aveti toata stima si aprecierea mea…si, pe aceasta cale, vreau sa-i multumesc Alexiei, pentru grija, atentia si rabdatea pe care a avut-o fata de fetita mea( la Busteni), si nu in ultimul rand, voua, pentru educatia frumoasa pe care i-o oferiti , este o fata inteligenta, frumoasa si inteleapta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.