Dalia este o sotie si o mama implinita. Echilibrul este un punct forte, la care lucreaza continuu, iar familia ei este o echipa. Va invitam sa aflati mai multe in continuare!
- Care este cea mai mare schimbare petrecuta la venirea pe lume a copilului tau?
Am simtit ca nu mai am atat de multa libertate si timp. Acest sentiment a disparut pe masura ce Sorana, fetita mea, a crescut.
- Care este cel mai bun sfat primit si ce sfat ai dori sa dai tinerilor parinti?
Am primit sfatul sa mai fac un copil dupa nasterea Soranei, insa nu am tinut cont de aceasta.
Sfatuiesc si eu la randul meu tinerii parinti sa faca minim 2 copii.
- Care este intrebarea cea mai simpatica ivita din curiozitatea copilului tau?
“Mami, daca tu nu mai nasti un fratior, oare din burtica lui tati care e mare ar putea iesi unul?”
- Numeste 3 valori pe care doresti sa i le transmiti?
Credinta in Dumnezeu
Integritatea
Disciplina
- Cum reusesti sa echilibrezi timpul petrecut la job cu cel alocat familiei? Care este activitatea preferata cu copilul tau?
Nu exista o reteta a echilibrului dupa parerea mea. Uneori sunt foarte implicata la job, alteori am mai mult timp pentru familie. Nu mi-am facut din asta un scop deoarece ar insemna sa actionez contrar a ceea ce simt. Cand sunt foarte ocupata cu proiectele mele ma ajuta sotul meu, si chiar daca petrec atunci mai putine ore cu Sorana, acea ora o acord ei suta la suta, fara sa fiu distrasa de altceva. Cred cu tarie ca daca un parinte se simte bine in pielea lui, chiar daca asta presupune sa munceasca 12 ore pe zi, la nivel subliminal aceasta stare se transmite si copilului.
Activitatea preferata cu Sorana este sa patinam impreuna, sa citim si sa ne uitam la filme.
- Cum te raportezi la sistemul de invatamant? Ce asteptari ai?
Nu imi dau seama cum as putea sa ma raportez, fiind totul atat de haotic. As avea asteptarea unei stabilitati macar si mai putine teme. De asemenea mi-ar place sa nu se incurajeze atat de mult comparatia cu alti copii si competitivitatea exagerata. Pe de alta parte, e important ca profesorii sa faca o conexiune la nivel emotional cu copiii. Elevii care indragesc un profesor invata de dragul acestuia, pentru ca au un model, un mentor.
- Cum definesti succesul pentru copilul tau?
Fericire si echilibrare mentala si emotionala. Sorana e un copil mai tot timpul vesel si bucuros. Daca aceasta stare o va putea mentine si in adolescenta, iar mai apoi la maturitate va avea succes. Sau altfel spus sa ia lucrurile usor, asa cum vin ele natural.
- Care sunt cele mai mari provocari pe care le ai ca parinte?
In ziua de azi copii sunt foarte sensibili la bunurile materiale: telefoane, haine, alte achizitii. Una din provocari ar fi aceasta, sa incercam sa ne multumim cu putin fara sa ne simtim inferiori. Simplitatea si multumirea cu putin iti da de fapt multa libertate pentru ca te descatuseaza de dependente.
O alta provocare e prezenta mea fizica langa ea in timp ce isi face temele, astfel incat sa invete alaturi de mine sa aiba focus si o gestionare a timpului, astfel incat sa aiba apoi timp de joaca.
Am observat la multi copii in ziua de azi ca timpul de concentrare pe o activitate este redus din cauza factorilor externi care ii au la indemna, astfel ca autodisciplina e greu de invatat, exersat. Dar prin exemplul parintilor in abordarea de zi cu zi a timpului, copilul va prelua aceste deprinderi.
Suntem o familie normala, avem un singur copil, pe Sorana, de 12 ani. Cu sotul meu sunt casatorita de 15 ani si am trecut prin multe. Acum suntem intr-o perioada de tihna, in care rutina de zi cu zi are un efect pozitiv asupra mea.
Am muncit toata viata foarte mult, imi place mult ceea ce fac. Nu am facut niciodata un scop din a gasi un echilibru, cred ca lucrurile care le faci cu pasiune nu aduc totdeauna echilibru in viata. Consider ca Sorana creste intr-un mediu sanatos, iar noi ca membri ai familiei punem mult accent pe respectul fata de celalalt, incepand de la lucrurile mici si foarte mici. Simt ca suntem o echipa.
Intr-o zi am intrebat-o peSorana de ce ne iubeste cel mai mult si mi-a spus “pentru ca suntem uniti”.
Chiar asta simt zi de zi, ca suntem uniti. De asemenea facem foarte multe gesturi marunte unul fata de celalalt, dragalasenii si exprimari vadite ale sentimentelor. Ne imbratisam toti trei foarte des si ne spunem ca ne iubim.
Avem pasiuni comune, facem sport … incercam in societatea de acum din Romania atat de perimata, sa avem totusi o viata normala.