Magda Bei: Tinerii si Viitorul

Magda Bei

Magda Bei, Owner – Graphtec Design, Constanța (www.graphtec.ro) este mentor in foarte multe programe pentru tineri, avand propriile proiecte active de lucru cu tinerii, din 2015 si pana astazi.

Magda ne impartaseste viziunea sa despre modul in care educatia teoretica trebuie sa se completeze cu experienta practica, pentru alegeri de succes in cariera.

Este gresit ca un tanar sa aleaga dupa ureche o facultate fara sa aiba un scop bine definit! Acesta este motivul pentru care multi tineri in zilele noastre nu sunt activi, altii au reluat studiile dupa ce au inteles ca nu se regasesc in prezent cu ceea ce au finalizat deja ca studii. Acest aspect poate fi privit de catre tineri ca un esec, produce de regula reprosuri pentru parintii neputinciosi ce stau ca spectatori la intrega viata a tinerilor care nu isi gasesc motivatia si rolul in viata lor, nu stiu cum sa isi armonizeze valorile personale cu perspectiva joburilor, investind in cele mai potrivite studii pentru viitorul lor.

La toate acestea putem adauga si teama ca vor fi respinsi, ca nu vor fi angajati, teama ca nu sunt intelesi si ca există riscul sa nu fie usor integrati in echipa, in companie, ca ownerul poate sa fie prea autoritar sau ca il foloseste … multe pot fi temerile unui tanar inaintea unui job.

Primesc frecvent telefoane de la parinti care doresc sa isi orienteze profesional copilul, viitorul tanar care va sustine un job potrivit pentru misiunea lui in viata, astfel ca nu stau pe ganduri si stabilesc in vacanța de vara sa avem alaturi in companie tineri de clasa a X-a, a XI-a, din universitate, tineri care vin intr-un program organizat de practica, sa inteleaga cum functioneaza o companie de productie si sa se regaseasca, sau nu, intr-unul din joburile existente la noi.

Astfel ca enumar tipologiile de activitati pe care le–am oferit tinerilor ca experienta de lucru in echipă, ca:

  • designer, inginer, operator utilaje, decorator vitrine, reprezentant vanzari, expert in domeniul SSM, PSI, Mediu, managemantul calitatii produselor, expert contabil, manager resurse umane, operator plastic, strungar, electrician, ingier electronist, operator termoformare mase plastic, tamplar, coordinator parc auto si multe alte meserii care te fac sa simti inca de mic ca esti activ si te provoaca sa te regasesti in activitatea specifica fiecarei meserii; tinerii descopera daca le place o astfel de activitate.

Tinerii au nevoie sa stie cum se simte un om care este activ intr-un job placut, ca un om folositor cu bucurii si reusite, care are zilnic proiecte si noi provocari, propriile planuri si inspiratie, vor sa stie cum se gestioneaza acestea si cum le pot transforma in realitate, in ce termene, s.a.m.d.

Ce este frumos in cadrul acestei experiente de practica intr-o astfel de companie? Tanarul nostru simte repede ce are nevoie sa invete ca sa devina ceea ce simte de pe acum ca i-ar placea. Este o mare diferenta intre ceea ce crezi ca este un job de designer, de exemplu, si ce bucurii iti aduce de fapt un astfel de job, cum este activitatea zilnica?… Care sunt provocarile jobului?… Ce înseamna sa lucrezi intr-un astfel de mediu de lucru?… sunt intrebari pe care tinerii si le adreseaza si la care nu au raspuns.

Tinerii au nevoie sa experimenteze munca alaturi de noi ca sa se regaseasca in aceste roluri de persoane active de teren, poate de productie sau static, la birou, in meserii precum designer, proiectare, ori variante mixate de teren cu birou, in meserii ca operator cnc, architect, reprezentant vanzari, etc.

Cand baiatul meu era in clasa a X-a, mi-a spus ca doreste sa fie manager, atunci eu i-am descris activitatea tuturor tipologiilor de manager, astfel am descoperit ca sunt 24 de tipuri de manageri, profile pe care le-am printat si i le-am povestit ca tipologie si specialitate pe fiecare in parte, dupa care l-am invitat in companie sa inteleaga cum va fi practic. El a experimentat alaturi de noi activitatea cea mai potrivita si a plecat motivat in Londra sa studieze Designul de produs cu Master in Managementul Afacerii. Astfel, tinerii au si ei o viziune de ansamblu asupra a ceea ce isi doresc in perspectiva si se deschid cu o alta motivatie cand stiu ca investesc 3-4 ani in studiile cele mai potrivite jobului preferat.

Recomand parintilor sa se implice in viata tinerilor prin discutii cu prietenii sau vecinii care au firme active, in care ii pot activa pe tinerii deschisi experientelor de acest gen,  prin contracte de practica, contracte simple si la indemana oricarei companii.

Magda Bei

 

Sustii tinerii, sustii viitorul! Sustine si tu un tanar!

 

 

 

Va invitam pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.