Parentingul dupa divort: provocari si solutii

A fi parinte este cea mai importanta meserie pe care o vei avea vreodata. Copiii tai au nevoie de tine pentru a-i ghida catre maturitate. Vrei sa faci ce e mai bine pentru ei. Parentingul poate fi dificil, chiar si cand parintii locuiesc impreuna. Dupa separare sau divort, parentingul poate devine si mai dificil. Dar nevoile copiilor tai nu se schimba, ei au nevoie de securitate, stabilitate si grija. Deciziile de baza pe care trebuie sa le iei in privinta copiilor raman neschimbate chiar daca decizi sa te separi sau sa divortezi.
Cand copiii afla despre divort, de cele mai multe ori sunt surprinsi, nepregatiti. Ei se pot simti tristi, abandonati si confuzi. Trebuie sa vorbești cu ei despre modul in care ii va afecta separarea sau divortul.
Copiii au nevoie de tine sa:
* le spui ce se va schimba
* ii incurajezi sa vorbeasca despre sentimentele si grijile lor
* le creezi un mediu sigur pentru ca ei sa poata fi sinceri cu tine si deschisi sa vorbeasca despre sentimentele lor
Chiar daca nu vei reusi sa le alungi toate temerile imediat, este important ca ei sa se simta intelesi si ascultati. De asemenea, este bine sa le spui copiilor urmatoarele:
* Sentimentele mele pentru mama / tata s-au schimbat, dar noi inca te iubim si este necesar sa pastrezi o relație cu mama / tata.
* Nu ai facut nimic sa ne determine sa ne separam sau sa divortam. NIMENI nu crede ca tu ai facut ceva gresit.
* Este normal ca tu sa ai sentimente in legatura cu acest lucru si vreau sa știu cum te simti.
* Nu este nevoie sa ai grija de noi. Suntem adulti si este datoria noastra sa avem grija de tine.
* Nu trebuie sa alegi intre noi. Este normal sa ne iubesti in continuare pe amandoi.
* Este firesc sa speri ca o sa fim din nou impreuna. Ne-am gandit la separare (sau divort) foarte sigur, iar lucrul acesta se va intampla, la fel cum anumite lucruri in vietile noastre se vor schimba. Voi incerca impreună cu mama / tata sa facem acest lucru cat de usor posibil pentru tine.
Sa te concentrezi la nevoile copiilor tai poate fi uneori dificil, mai ales atunci cand te lupti cu propriile emotii si trairi. Pentru a-ti usura drumul poti cere ajutor de la specialisti, cum ar fi consilieri, mediatori, coach etc.
Daca este posibil, este o idee excelenta sa aratati copiilor ca inca sunteti o „echipa” si sa le spuneti despre divort impreuna. Este important ca ei sa auda mesaje coerente de la voi doi. Acest lucru se poate realize doar atat timp cat intre voi exista o relatie lipsita de tensiuni. Oricare ar fi abordarea pe care o alegeti, trebuie sa va ganditi cu atentie la ceea ce trebuie sa auda copiii si sa incercati sa anticipati intrebarile lor despre divort. Este important sa le dati copiilor cateva informatii de baza despre separare sau divort. Cantitatea de informatii pe care o transmiteti si cum explicate va depinde de varsta copiilor. Dar, indiferent de varsta pe care o au, ei nu au nevoie sa cunoasca detalii intime despre motivul pentru care relatia s-a incheiat.
Trebuie sa fiti pregatiti sa discutati aspecte practice care afecteaza copii, cum ar fi:
* relatiile lor cu prietenii si alti membri ai familiei
* modul in care acest lucru ii va afecta la scoala
Ceea ce ar trebui sa tii pentru tine, copiii tai nu ar trebui sa cunoasca detalii despre:
* probleme legate de bani, o afacere, sau un conflict intre tine si celalalt parinte
* de ce crezi ca celalalt parinte este de vina pentru separare sau divort
* lucruri negative despre celalalt parinte.


Daca te simti depasit/a de situatia in care te afli cu copiii tai, cere ajutorul unui specialist si nu permite sa se cicatrizeze ranile pe care acestia le au.
Specialistii de la Divorce Journey te pot ajuta in acest sens, iar primul pas pe care il poti face este descarcarea ghidului de parenting dupa divort de pe site-ul Asociatiei Calatoria Divortului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.