Parintii nu sunt proprietarii copiilor

Parintii nu sunt proprietarii copiilor, ci ghizii lor … o perioada  de timp

Orice parinte ai întreba ce isi doreste pentru copilul sau, iti va raspunde ca vrea sa devina un adult fericit si multumit cu viata lui. Si este firesc pentru ca toti cautam starea de bine si echilibrul personal, pe care o numim confort psihologic.

Desi intentia si dorinta noastra este pozitiva si demna de toata lauda, multi dintre noi intampinam dificultati in a implementa metodele si mijloacele specifice care duc la indeplinirea acestei misiuni speciale pe care o are fiecare parinte in parte.

Adesea se intampla acest lucru pentru ca suntem “virusati mental” cu ideea ca un adult devenit peste noapte parinte stie ce are de făcut, pentru ca se confunda ingrijirea copilului cu educarea sa, cuvantul care descrie aceste doua aspecte fiind acela de parenting. In zona ingrijirii copilului medicii pediatri ne sunt de un real folos, insa in zona educatiei suntem lasati pe cont propriu. Si de cele mai multe ori aceasta este aria in care facem cele mai multe greseli, nu fiindca asa vrem , ci fiindca nu cunoastem.

Nimeni, sau aproape nimeni nu vine sa ne spuna ca de fapt pentru a ne putea creste copiii in siguranta emotionala si cu incredere in ei, este nevoie sa cunoastem mecanismele psihologice implicate in dezvoltarea fiintei umane. Tocmai de aceea, noi parintii suntem intr-o zona de intrebari si raspunsuri care nu stim daca fac bine sau nu copilului.

Cele mai importante calitati pe care se construieste personalitatea de “ castigator al vietii” sunt AUTONOMIA care il ajută pe copil sa se foloseasca de resursele interioare intotdeauna pentru a obtine ceea ce doreste in context social si cea de a doua este REZILIENTA sau puterea interioara care il ajuta sa treaca cu bine peste toate incercarile vietii.

Succesul, la fel ca si esecul, nu sunt lucruri intamplatoare, rezervate doar unor initiati care beneficiazăa de niste privilegii. Ele sunt rezultatul firesc care vine la pachet cu anumite modalitati de a gandi ale fiintei umane.

Cum stim deja, psihologia este stiinta care studiaza mintea si comportamentele umane. Stiind care sunt aceste strategii, putem sa le preluam si noi in viata copiilor nostri.

Este evident ca exista o legatura intrinseca intre gandire mecanismul psihologic denumit STIMA DE SINE, pe care il putem asimila cu hrana emotionala a unei persoane. Asa cum avem nevoie sa mancam in fiecare zi, la fel avem nevoie sa primim validare emotionala zilnic, principiul este acelasi: ambele nu se pot stoca si de aceea avem nevoie de cantitati mici, dar constante.

Asadar putem incepe prin a ne pune cateva intrebari:

 • Ce este stima de sine?
 • Cum o construim si mai ales cum o reconstruim cand o pierdem?
 • Care sunt abilitatile de care avem nevoie pentru a ne imbunatati constant stima de sine de-a lungul vietii?
 • De ce avem nevoie de stima de sine?

Stima de sine negativa sau scazuta se mai numeste si handicapul  invizibil, care se observa in starea de nemultumire permanenta a unei persoane, o stare de sanatate fizica precara si o critica permanenta la adresa celorlalti, ca si cum acestia ar fi de vina pentru starea de nefericire pe care o traieste.

Deschid aici o paranteza pentru a arata ca in sedintele de consiliere si psihoterapie, obiectivul este reconstruirea unei stime de sine sanatoase, si nici de cum “ repararea unor probleme cu capul”, cum adesea aud. Cu tipul acela de interventii se ocupa neurologul, eventual psihiatrul.

Asadar, ce este stima de sine a unei persoane?

STIMA DE SINE este o parere realista, sustinuta de faptele din realitatea noastra, si apreciativa despre propria persoana, care se formeaza in copilarie cu ajutorul feedback-ului pe care il primim de la parintii nostri.

Pentru a forma o buna stima de sine la copii, trebuie ca parintii insisi sa o aiba. Tipetele, criticile, jignirile, certurile sunt indicatori pentru nivelul scazut al stimei de sine. Vestea buna este ca poate fi  imbunatatita la orice varsta.

Copiii nu sunt proprietatea noastra, ci noi le suntem un fel de ghizi pe o perioada de aproximativ 18 ani, varsta la care ei incep sa fie pe cont propriu si sa ia decizii pentru ei. Pentru a le putea forma copiilor o bună stima de sine este important sa îmi definesc nivelul meu de stima de sine in rol de parinte.

Asadar, propun cateva intrebari la care sa raspundem, atunci cand suntem pregatiti:

 • Cum a contribuit familia mea la formarea stimei de sine in cazul meu?
 • Ce ma face sa ma simt inferior ca persoana?
 • Cum reactionez atunci fată de copil?
 • Ce am invatat sa fac pentru a-mi ridica nivelul stimei de sine?
 • Ce ma face sa ma simt superior ca persoana?
 • Cum reactionez atunci fata de copil?
 • Ce mai am de optimizat?

Sa ramanem cu acest mesaj: parintii nu sunt proprietarii copiilor, ci ghizii lor … o perioada  de timp

Mirela Horumba : sunt psihologul parintilor, consilier autonom si psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania ( www.mirelahorumba.ro )

Am stagii de formare in art-terapie, inteligenta emotionala si rezistenta la schimbare, dramaterapie, hipnoza, managementul stresului, psihodiagnoza si psihoterapie experiential unificatoare, analiza tranzactionala, programare neurolingvistica, terapie sistemica de familie, cuplu şi copil, tehnici de eliberare emotionala, constelatii familiale.

Am avut aparitii televizate pe posturile nationale de televiziune TVR 1, TVR 2, Antena 1 si Realitatea TV in cadrul emisiunilor „Meditatii pentru parinti“, Digi 24,  Trinitas. Am activat in cadrul revistei „Trusa pentru parinti. Colaborez in cadrul programelor de psihopedagogia excelentei.

Trainer: Trainer certificat CNFPA. Sunt formator de formatori in educatia adultilor si trainer de optimizare si dezvoltare personala.

Fondator: Sunt fondatoarea proiectului ParentLand ( www.Parentland.ro) – si sunt co-fondatoare a Clubului Bright Parents din cadrul Centrului de invatare a limbii engleze Shakespeare School din Bucuresti. Membru fondator: Sunt membru fondator al Asociatiei Stil de Viata, Educatie si Sanatate (www.viedsan.ro), membru fondator al Asociatiei OAMENI NOI.

Realizator emisiuni: Sunt realizatoarea emisiunii „Carte pentru parinti isteti“ – www.itsybitsy.ro.

Autor: Sunt autoarea lucrarii „Solutii practice pentru gestionarea conflictelor parinte-copil“ aparuta la Editura Rentrop si Straton, a „Caietului de dezvoltare personala pentru clasa pregatitoare” aparut la Editura Aramis si a ghidului practic de inteligenta emotionala parinte-copil „ 33 de vitamine emotionale”

Organizator: Organizez Festivalul National de Parenting  „In familie“ – www.festivalparenting.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.