Postura corecta pentru o dezvoltare armonioasa

In perioada de crestere, copiii au nevoie de atentie din partea parintilor pentru a se dezvolta armonios. De multe ori, pozitiile incorecte ale copiilor sunt neglijate pana in momentul in care acestea devin vizibile si afecteaza copilul fizic sau acesta acuza dureri. Copiii cu tulburari de aliniament la nivelul membrelor sau la nivelul coloanei, uneori, pot deveni introvertiti si lipsiti de incredere in sine.
Ca si parinti, este important sa constientizam ca problemele posturale trebuie, mai degraba prevenite, decat tratate. Un copil trebuie sa primeasca in mod constant sfaturi si explicatii din partea parintilor pentru a putea alege ce este sanatos si benefic pentru el. De aceea, este util si pentru parinti sa fie bine informati si sa ceara opinia persoanelor de specialitate in ceea ce priveste cresterea copilului.
Pentru a intelege cum afecteaza o postura incorecta dezvoltarea copilului, vom oferi scurte notiuni de anatomie si fiziologie ale coloanei vertebrale:
Coloana vertebrala este axul central al structurii noastre fizice, cu rol in a menține ortostatismul. Cele 33-34 de vertebre, impreuna cu ligamentele, muschii si discurile intervertebrale ofera elasticitate si rezistenta coloanei si ne permit desfasurarea tuturor activitatilor zilnice. La nivelul coloanei se remarca 4 curburi fiziologice (lordoza cervicala, cifoza toracala, lordoza lombara, cifoza sacrala). Rolul acestora este de a distribui uniform greutatea corpului spre pelvis si membrele inferioare si de a amortiza socurile din timpul mersului, alergatului etc.
La copil, coloana vertebrala isi defineste curburile fiziologice in jurul varstei de 5-7 ani. Mentinerea unei pozitii incorecte mai mult timp determina un stres mecanic la nivelul articulatiilor. Muschii si ligamentele vor actiona in consecinta (se vor scurta sau se vor alungi, pe principiul agonist-antagonist). Copiii prefera, de cele mai multe ori, sa stea in pozitii confortabile. Ei nu constientizeaza ca acestea le afecteaza postura sau ii obosesc in timp.
Cele mai des intalnite tulburari de statica vertebrala sunt:
exagerarea cifozei toracale: aceasta apare atunci cand copilul petrece mult timp aplecat spre in fata, ˝cocosat˝, fie pentru a se uita pe tableta/telefon sau pentru a se juca.
hiperlordoza lombara: frecvent intalnita la fete ca urmare a mentinerii bazinului spre inapoi si intinderea exagerata a musculaturii abdominale.
atitudine scoliotica: tulburare in plan sagital a coloanei vertebrale (coloana deviata spre dreapta sau spre stanga) ca urmare a pozitiei incorecte in diferite situatii precum: ortostatism, in banca, pe scaun, la birou etc.
genu valgum (pozitionarea membrelor inferioare in ˝X˝): poate fi consecinta a sprijinului plantar deficitar, picior in valg sau picior plat sau poate sa apara ca urmare a pozitiei prelungite in ˝W˝ a copilului, cand muschii aductori ai coapsei sunt scurtati, iar muschii care fac abductia coapsei se intind.

Beneficiile unei posturi corecte:

 • O postura corecta imbunatateste capacitatea respiratorie si previne instalarea oboselii
 • Poate creste nivelul de energie si capacitatea de concentrare
 • Simplul gest de a trage umerii inapoi, de a ridica barbia si de tine pieptul in fata, te face sa pari plin de incredere, te ajuta sa captezi atentia celor din jur
 • O postura corecta te poate ajuta sa fii mai fericit, mai prietenos
 • Mentinand spatele drept oferi organelor spatiul necesar pentru desfasurarea normala a digestiei
 • O buna postura mentine integritatea discurilor intervertebrale si previne tasarea acestora.

Postura corecta in ortostatism:

Capul drept, privirea inainte, barbia sus, umerii drepti, picioarele aliniate.

Din profil, ne imaginam ca un ax trece perfect drept pe linia
tragus (ureche), umar, creasta iliaca, genunchi, maleola externa (glezna).

Pozitia corecta la birou:

 • scaunul sa fie ajustat in functie de inaltimea copilului
 • picioarele sa aiba sprijin pe toata talpa
 • gleznele, genunchii, coapsele sa formeze unghiuri drepte de 90̊
 • spatele sa fie drept rezemat de scaun
 • se recomanda un suport lombar pentru a preveni oboseala spatelui.
 • Capul trebuie sa ramana drept, sa nu alunece spre in fata, privirea inainte.

 

Cum purtam corect ghiozdanul?

Ghiozdanul trebuie sa aibă curele late, reglabile. Se va purta pe ambii umeri si trebuie ajustat astfel incat acesta sa fie lipit de spate, sa nu atarne.

Greutatea ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea corpului copilului.

 

TRUCURI PENTRU INDREPTARE INSTANTA!
1. Ia o carte si asaz-o deasupra capului, stai drept si nu ii permite cartii sa cada.
2. Stai drept cu spatele la perete, asigura-te ca distanta dintre gat si perete sau zona lombara si perete nu este mai mare de 3 cm.

 

Material oferit de Active Life -balneofiziokinetoterapeut -Laura Dumitrescu- Specialist Kinetoterapie pediatrică și Postură Active Life Kids.

Echipa Active Life Kids se ocupa cu promovarea posturii corecte la copii, mai ales in perioada de dezvoltare. Facem acest lucru prin educatie posturala, prin workshop-uri de ergonomie si postura, prin evaluari musculo-schelatale, prin ore de anatomie pe intelesul copiilor. Oferim servicii de kinetoterapie profilactica/terapeutica, terapie manuala si masaj postural.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.