Profesor in Romania – Cristina Sandu

profesor in romania

Ce inseamna sa fii profesor in Romania? Ne raspunde lector univ.dr. Cristina Sandu.

Fiecare elev e un diamant care, bine slefuit, va straluci pentru totdeauna”- Augusto Cury

 Sunt profesor, mi-am dorit sa ajung sa practic acesta minunata profesie si incerc sa fac asta in fiecare zi cat pot de bine si frumos. La inceputul carierei didactice, mi-am propus sa fiu om in fata elevilor / studentilor mei, pentru ca mai inainte de orice vreau sa construiesc o relatia umana cu acestia, in viziunea mea, aceasta relatie pozitiva si sincera reprezinta cheia de pornire in fagasul cunoasterii. Este vorba de relatia pe care o construim cu ei, de timpul pe care il investim pentru ei. Sunt acele mici feluri în care stim să ne oprim si le aratam ca ne pasa. Este dragostea pe care o impartasim cu ei: dragostea pentru cunoastere si pentru viata. Si, cel mai important, de oameni.

Traim intr-o societate in care multi oameni din jurul nostru nu acorda acestei profesii rolul si importanta cuvenita, uita sa priveasca profesorii ca fiind fauritorii unor caractere pozitive si oneste, profesorii nu primesc intotdeauna aprecierea pe care o merita dincolo de sala de clasa. Tinand cont de aceste atitudini nu tocmai corecte privitoare la profesori, incerc sa imprim copiilor si tinerilor din fata mea respect si deschidere prin disponibilitatea oferita, prin transparenta si autenticitate, prin a fi eu insami. Toate acestea deoarece tot ceea voi fi maine va depinde mult de ceea ce sunt azi si de ce ceea fac azi. Ne dorim tinerii motivati, prosociali si sinceri, toate acestea pot fi realizate daca manifestam un comportament motivant si sincer in fata lor.

Cu siguranta nu este deloc usor sa fii profesor in Romania, de aceea incearca sa iti dai jos mastile sociale pe care trebuie sa le porti in anumite situatii, fii tu, si elevii tai vor recunoaste si aprecia mult mai mult omul care se apleaca spre nevoile lor, nu esti in fata lor doar pentru a le transmite cunostiinte din programa scolara, esti acolo pentru a-le oferi sprijinul necesar in formarea si dezvoltarea unor atitudini, abilitati si comportamente sociale, pentru a-i ghida in procesul de adaptare la cerintele societatii.

A fi profesor în România pentru mine înseamna daruire, implicare, presupune munca si dezvoltarea inteligentei emotionale a elevilor/studentilor, a  sentimentului de siguranta, a tolerantei, solidaritatii, perseverentei. A fi profesor inseamna a educa copii pentru viata, nu doar pentru o profesie, a starni constiinta si respectul de sine in interiorul fiecarui elev. Asadar, reconstruirea educatiei si a statului de profesor pot porni de la fiecare din noi, de la atitudinea pe care o manifestam in sala de clasa si in mediul social; fiti mandri pentru ca aveti aceasta sansa de a fauri caractere si valorizati aceasta profesie tocmai prin relatia pe care o construiti cu elevii vostri.

Va invitam sa cititi si alte articole scrise de Cristina pentru EduPerformance:

Starea de bine a studentului

Cum canalizez energia si atentia studentilor catre studiu ? Provocari si satisfactii

 

Cristina Sandu – este lector univ.dr. in cadrul Departamentului de Formare a Profesorilor,

profesor in romania
Cristina Sandu – profesor in Romania

Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti si are o experienta semnificativa din pozitia de trainer pentru cursuri de dezvoltare personala cu adolescentii si tinerii.

Tema tezei de doctorat a vizat subiectul comunicarii persuasive in mediul educational. Pana in prezent are un numar de 20 de articole de cercetare stiintifice publicate in reviste internationale.

Se considera o persoana fericita deoarece are ocazia de  a face ceea ce ii place si pentru ca este inconjurata de oameni frumosi.

Este pasionata de scris si de citit, iar in timpul liber prefera sa merg la cinema, este fan filme romanesti. Considera ca tot ceea ce facem ne defineste ca oameni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.