Starea de bine a studentului

Starea de bine a studentului (Mindfulnness la studenti)

Cand am mers la scoala, m-au intrebat ce vreau sa fiu cand o sa cresc mare, iar eu le-am spus ca vreau sa fiu fericit. Atunci mi-au spus ca nu am inteles intrebarea, iar eu le-am spus ca n-au inteles viata”. ( John Lennon)

Oamenii sunt atrasi de emotiile pozitive. Acestia au nevoie de emotii pozitive: bucurie, surprindere, relaxare. O relatie pozitiva a profesorului cu studentul sau poate contribui substantial la succesul acestui student. Profesorii sunt oamenii care pot aduce influente esentiale la dezvoltarea sociala si emotionala a studentilor. Aceste relatii sociale se caracterizeaza prin incredere reciproca, receptivitate si motivatie intrinseca.

Cand un student are o stare de bine in sala de curs, el este capabil sa se implice cu succes in invatare, manifestand flexibilitate si integrare in gandire.

Asadar, armele mele umane in relatia cu studentii sunt inima calda si deschisa si prezenta emotionala pozitiva. Zambetul oferit la intrarea in sala de curs este secretul aparitiei zambetului pe chipul studentilor mei dragi.

Pentru a construi o relatie eficienta cu studentii este necesar ca noi sa stim cum sa realizam acest lucru. Un element esential consta in acceptarea neconditionata a comportamentelor studentilor din sala de curs. Profesorii care critica si judeca isi inchipuie ca aceasta abordare ii ajuta pe studenti sa nu mai aiba acel comportament neadecvat, de obiecei este exact opusul: critica si evaluarea negativa au tendinta sa inhibe mult mai mult decat sa incurajeze schimbarea.

 

Sa manifestam o atitudine proactiva in relatia cu studentii pentru ca acestia sa isi construiasca o stare de bine in sala de curs si sa reuseasca sa o si mentina pe parcursul orelor. Aceasta atitudine se caracterizeaza prin :

  • Deschidere – prezenta empatiei si tolerantei asupra fiecarei atitudini manifestate de catre studenti
  • Onestitate fata de studenti – sinceritatea reprezinta un element esential in interactiunea umana, daca nu suntem sinceri cu propria persoana si nu ne acordam timp pentru autocunoastere este foarte dificil sa fim sinceri cu cei din jurul nostru
  • Grija reciproca– satisfactia profesiei didactice provine adesea din interesul si grija pe care studentul o manifesta fata de profesorul din fata sa, acelasi lucru trebuie sa il prezinte constant si profesorul in comunicarea cu acestia.

Asadar, mindfulness-ul studentilor poate fi construit in sistemul de invatamant si este necesar sa luam in considerare acest concept atunci cand ne dorim tineri si adulti fericiti si echilibrati emotional. Cu mare bucurie ne vom aminti de studentul care va spune la final de an ca unul dintre motivele pentru care a venit la curs era acela de a-i construi starea de bine.

 

Marina Cristina Sandu – este lector univ.dr. in cadrul Departamentului de Formare a Profesorilor,

Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti si are o experienta semnificativa din pozitia de trainer pentru cursuri de dezvoltare personala cu adolescentii si tinerii.

Tema tezei de doctorat a vizat subiectul comunicarii persuasive in mediul educational. Pana in prezent are un numar de 20 de articole de cercetare stiintifice publicate in reviste internationale.

Se considera o persoana fericita deoarece are ocazia de  a face ceea ce ii place si pentru ca este inconjurata de oameni frumosi.

Este pasionata de scris si de citit, iar in timpul liber prefera sa merg la cinema, este fan filme romanesti. Considera ca tot ceea ce facem ne defineste ca oameni!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.