In acest context in care este tot mai mult nevoie de profesori intelegatori, calmi si binevoitori, multi ajung sa renunte la aceasta profesie din cauza scaderii satisfactiei personale si profesionale. Multi dintre profesori nu au dezvoltate abilitiatile socio – emotionale. Creierul elevilor este deosebit de adaptabil, dar de multe ori sistemul nostru educational nu pune accent pe aceste abilitati. Dimpotriva, scoala descurajeaza asemenea capacitsti si se centreaza pe memorarea mecanica. Starea de bine interpersonala si intrapersonala joaca un rol important in predarea eficienta. Constientizarea deplina si comportamentul constient ajuta profesorii sa isi mentina calmul, empatia si sensibilitatea fata de nevoile elevilor. Predarea reprezinta un si un proces emotional, interesul, curiozitatea, bucuria alcatuind baza motivatiei de a invata si fundamentul dezvoltarii sentimentului de siguranta de sine.
Competentele intrapersonale sunt formate din autocontrol si autoconstientizare, iar competentele interpersonale includ constiinta sociala, luarea unor decizii responsabile si aptitudini relationale. Pentru o conexiune eficienta profesor-elev, este necesara adoptarea unui comportament prosocial, prin promovarea unor experiente sociale si emotionale pozitive, prin accentuarea empatiei, cooperarii si recunostiintei. Atunci când aceste competente lipsesc, apare o suferinta emotionala care are efecte puternice asupra performantei profesionale si conduce in cele din urma la surmenaj.
Studiile indica faptul ca aproximativ 50% dintre profesorii debutanti abandoneaza aceasta profesie numai dupa cinci ani. De ce renunta profesorii?
– copii vin la scoala tot mai slab motivati
– comportamente agresive ale elevilor
– climatul clasei si al scolii nu sunt optime
– epuizare emotionala crescuta
– aparitia sentimentului de neimplinire profesionala
Exists o puternica legatura intre epuizarea emotionala a profesorilor si climatul clasei, pe masura ce profesorii devin mai epuizati emotional, climatul social si emotional al clasei se deterioreaza, realizandu-se un cerc al negativitatii. Emotiile negative ale profesorilor se intensifica odata cu comportamentul violent al elevilor, iar stresul creste atunci cand gestionarea clasei este imposibil de realizat. Cand sunt coplesiti de emotii negative, profesorii isi pierd entuziasmul pentru formarea si mentinerea unor relatii pozitive cu elevii.
A identifica problema si a merge pe traseul rezolvarii ei prespune vointa si autocunoaștere. Solutiile stau adesea in interiorul fiecarui cadru didactic. A-ti constientiza punctele vulnerabile si a lucra asupra acestora prin sesiuni de dezvoltare personala, coaching reprezinta o cheie in evitarea aparitiei emotiilor negative si implicit a surmenajului.
Voi cum reusiti sa depasiti ,,momentele critice’’ in profesia didactica?
Cristina Sandu Ghita – este lector univ.dr. in cadrul Departamentului de Formare a Profesorilor,

Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti si are o experienta semnificativa din pozitia de trainer pentru cursuri de dezvoltare personala cu adolescentii si tinerii.
Tema tezei de doctorat a vizat subiectul comunicarii persuasive in mediul educational. Pana in prezent are un numar de 20 de articole de cercetare stiintifice publicate in reviste internationale.
Se considera o persoana fericita deoarece are ocazia de a face ceea ce ii place si pentru ca este inconjurata de oameni frumosi.
Este pasionata de scris si de citit, iar in timpul liber prefera sa merg la cinema, este fan filme romanesti. Considera ca tot ceea ce facem ne defineste ca oameni!
Va invitam sa cititi alte materiale scrise de profesori PE BLOG