Talentul arata ceea ce nu vedem

Artistul are  abilitatea de a schimba imaginea lumii, de a scoate la suprafata frumosul. Aceasta abilitate, mai ales cea de a trezi si scoate frumosul la iveala din celalalt (privitor), este” talentul de a arata ceea ce ceilalti au uitat sa vada”.

Talentul este etichetat ca apartinand domeniilor artelor. Se spune despre un copil care deseneaza sau canta frumos ca este talentat, iar cel bun la alte domenii, ca este destept.

Fiecare persoana este talentata pe un anumit domeniu.  Sunt teorii despre abilitati si aptitudini, unde unele spun ca sunt innascute, iar altele create in functie de mediul in care traim.

Indiferent de aceste aspecte, este important sa observam si sa identificam  la copii acele lucruri care conduc spre talentul sau.

Specialistii considera ca talentul are la baza potentialul innascut, ceea ce face ca acesta sa se vada inca de la varste mici.

Talentul unui copil se afla in stare latenta, pana cand o serie de activitati il pun in evidenta.

Observand comportamentul copilului in timp ce se joaca liber, sau e captat de o activitate liber aleasa, se poate descifra interiorul si ceea ce il implineste pe el.

Interesul si motivatia pentru arta reprezinta indicii despre potentialul copilului care, sustinut si dezvoltat va duce la manifestarea talentului.

Talentul  se vede in ceea ce copilul face cu usurinta, entuziasm si pasiune.

 

Va invitam sa aflati mai multe despre dezvoltarea creativitatii si personalitatii prin arta, in acest articol.

 

Autor: Daniela Chirculescu (http://www.artaplastica.eu) este artist plastic specializat in lucrul cu copiii la Academia de Arte Plastice din Bucuresti si Colegiul de Institutori Spiru Haret.

Ca artist, sunt interesata de Teoria si Practica imaginii (am urmat un program de Master in Teoria si Practica Imaginii la Universitatea Ion Mincu, Bucuresti) si sunt pasionata de Arta Sacra. Lucrez cu copii de diferite varste, de 15 ani, si este o permanenta incantare sa descopar si sa dezvalui fiecaruia dintre ei talentul creativ. Dintre expozitiile organizate, cele mai dragi imi sunt expozitiile realizate cu lucrarile copiilor de la scolile si gradinitele cu care colaborez, pentru ca transmit bucuria de a da culoare vietii fiecaruia dintre copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.