Vacanta in familie: planificare si activitati

VACANȚA ÎN FAMILIE, STAREA DE BINE A COPILULUI TĂU

    Vacanța petrecută acasă, cu prietenii de joacă, la bunici, la munte sau la mare, întotdeauna va fi un prilej de mare bucurie pentru copilul tău, iar activitățile ce vor fi desfășurate pot varia foarte mult.

Vacanța în familie are impact pozitiv în crearea stării de bine a copilului tău, favorizează interactivitatea,  legarea de noi prietenii și, mai ales, crește stima de sine, deoarece copilul se simte, permanent, în centrul atenției.

 

Starea de bine a copilului înseamnă timp petrecut împreună cu familia, care înseamnă:

  • iubire și armonie
  • dialog și libertate de exprimare
  • colaborare și ajutor
  • împărtășirea valorilor
  • copii încrezători și independenți
  • bucurie generată de activități împreună

 

6 metode simple de planificare a vacanței împreună cu copilul tău

  1. Citește, împreună cu copilul, reviste, cărți care descriu oameni și locuri din toate colțurile lumii, Atlasul lumii, deoarece acestea sunt o sursă inepuizabilă de idei pentru desfășurarea unor activități atractive și relaxante de vacanță;
  2. Creați, împreună, un plan de vacanță, vizionați imagini și fime video despre locul pe care îl veți vizita;
  3. Studiați, împreună, harta zonei pe care doriți să o vizitați;
  4. Creează situații de comunicare prin intermediul cărora:
  • tu poți afla despre nevoile copilului;
  • copilul pune întrebări despre lumea înconjurătoare, desoperind răspunsuri;
  1. Planificați o rutină zilnică de vacanță: rutina are rolul de a-l liniști pe copil și, prin anticiparea a ceea ce va urma, îl obișnuiește să fie organizat, conferindu-i un sentiment de încredere;
  2. Planificați împreună activități și situații de joc, indiferent de locul în care vă veți afla.

 

         5 TIPURI DE ACTIVITĂȚI PENTRU VACANȚĂ

1. Activități de mișcare

Întotdeauna, activitățile în aer liber vor fi benefice pentru copii,  contribuind la întărirea fizică a lor.

Fie că se află în parcuri, păduri, poienițe, aceste locuri vor reprezenta pentru copii prilej de alergare, sărituri, mers în echilibru, tracțiune și împingere a unor obiecte, activitate de cățărare, executare de sărituri, traseu cu tiroliana, jocuri cu mingea, jocuri d emișcare (jocuri cu mingea, tenis, volei, fotbal, etc.), excursii, drumeții, plimbări cu bicicleta, trotineta, role.

Marea, în primul rând, ajută la întărirea sistemului imunitar și este un mediu propice pentru mișcare: înot, volei, jocuri de construcții cu nisip, jocuri de stropit cu apă, etc.

 

  1. Activități culturale: vizionare de spectacole de teatru de păpuși, festivaluri de cântece și dansuri, lecturarea unor cărți.

 

  1. Observările în natură

În perioada vacanței, copiii au prilejul să experimenteze, să observe plantele și animalele în mediul lor natural, comportamentul, modul de îngrijire a lor.

Mai mult de atât, părinții sau bunicii îi pot responsabiliza prin atribuirea unor sarcini gospodărești simple: să ajute la udatul unor flori sau plante, să culeagă fructe, plante medicinale, să hrănească păsări, o pisică sau un cățel.

   Copiii mai norocoși vor avea prilejul să experimenteze plimbarea cu trăsura, cu barca, vaporașul, sau pot face o vizită la Zoo sau pot viziona spectacole cu delfini.

 

  1. Activități artistico-plastice și practice: aceste activități se pot desfășura atât în interior, cât și în mijlocul naturii:
  • desen, pictură, modelaj din plastilină, lut;
  • confecționare de jucării, tablouri cu ajutorul materialelor din natură, care vor antrena imaginația și creativitatea copiilor (scoici, pietre, nisip, conuri, flori, semințe diverse, coajă de copac, crenguțe);
  1. CREAREA DE MACHETE ȘI HĂRȚI A LOCURILOR VIZITATE

            

Copiilor le place să învețe despre lume, de aceea, este recomandat să luați copilului o hartă , ca să se obișnuiască să caute pe ea locuri pe care le-ați vizitat sau pe care le veți vizita.

După ce copilul a învățat să se descurce în interiorul propriei locuințe, va fi gata să exploreze cartierul, orașul, țara. Cea mai la îndemână activitate de orientare în spațiu a copilului, este activitatea de construcție a propriei camere,

Va trece în revistă toate locurile din cameră, apoi va realiza macheta, în propria cameră, din cuburi și, înainte de a o ”demola”, ar fi bine să îl încurajați să o fotografieze. Astfel, îi va fi ușor să efectueze și machete ale unor locuri pe care le va vizita.

După ce copilul deprinde ”arta”creării unei machete, poate fi încurajat, pe baza fotografiilor efectuate, să deseneze hărți: harta propriului dormitor, harta locuinței, harta locului de joacă, harta străzii, utilizănd fotografiile efectuate pe parcursul plimbărilor.

Acestea sunt activități pregătitoare descifrării hărților și îl ajută pe copil să-și dezvolte aptitudinile spațiale și simțul de orientare.

 

Fiți alături de copii, bucurați-vă împreună cu ei, dați-le libertatea de a urca în copaci, de a se plimba desculți prin iarbă, de a se plimba prin ploaia caldă de vară, mirosiți flori, bucurați-vă de formele norilor, de buburuza ce  ațipește pe firul ierbii și veți crea stări de bine și amintiri de neuitat!

 

Prof. Stefania Tudorache este autoarea primei carti de poezii interactive pentru copii: Magia Punctelor.

                  

       

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.