Siguranța rutieră este un subiect prea putin discutat în România. Mai ales în contexul în care rata deceselor cauzate de accidentele rutiere la nivel național este una alarmantă, fiind mult peste media țărilor din Uniunea Europeană.
În ciuda eforturilor Poliției Române prin campania națională „Alege viața”, rezultatele sunt diminuate de infrastructura precară a drumurilor și de educația deficitară a șoferilor precum și a celorlalți participanți la trafic. De asemenea, organizațiile non-profit de profil sunt puține, sub-finanțate și cu resurse umane limitate.
De aceea, tema educației rutiere trebuie abordată individual, revenind în principal în sarcina părinților și a profesorilor.
- În primul rând, trebuie luată în considerare o abordare etică privind mobilitatea. Viața și sănătatea umană sunt primordiale și excedă celorlalte țeluri sau obiceiuri precum: graba de a ajunge din punctul A în punctul B, vorbitul la telefon fără dispozitivul „mâini libere” în timpul șofatului, condusul sub influența băuturilor alcoolice sau într-o stare avansată de oboseală, verificarea telefonului mobil în timpul șofatului etc.
- În al doilea rând, trebuie înțeles faptul că riscul este împărțitcu ceilalți participanți la trafic: mașina dumneavoastră parcată regulamentar poate fi lovită de un șofer care face o manevră greșită, sau un copil care traversează strada pe trecerea de pietoni poate fi accidentat de un șofer care își verifică mesajele din telefon.
- Nu în ultimul rând, educația rutieră timpurie reprezintă soluția cu cel mai mare impact în gradul de siguranță rutieră a viitorilor adulți, șoferi sau pietoni.
După cum bine știm, copiii au dificultăți în a calcula viteza și distanta, dar mai ales acționează din instinct.
Accidentele rutiere sunt principala cauză de deces pentru copiii între 2 – 15 ani, deoarece aceștia nu pot fi în siguranță pe drumurile publice, până când nu au oportunități regulate de a practica și dezvolta conduita rutieră împreună cu adulții.
De aceea, dragi părinți și profesori, nu este niciodată prea devreme să abordați problema conduitei rutiere atât timp cât abordarea se pliază pe vârsta copiilor. Iată câteva puncte de discuție:
- Vorbiți cu copilul dumneavoastră despre mediul din traficul rutier;
- Țineti copilul de mână în apropierea mașinilor și explicați-i de ce este important să vă țineți de mână;
- Implicați copilul în a decide când este momentul să traversați strada. Tot dumneavoastră veți lua decizia finală, însă astfel cei mici își dezvoltă simțurile în preajma traficului;
- Învățați copilul să traverseze folosind STOP,PRIVEȘTE, ASCULTĂ, GÂNDEȘTE – stop la intersecție, privește si ascultă traficul din toate direcțiile, gândește când este sigur să traversezi;
- Contactul vizual cu șoferii înainte de a traversa este foarte important, pentru a se asigura că sunt vizibili;
- Discutați cu copilul despre semnele rutiere și luminile de la semafor;
- Separați locurile de joacă de drumurile publice și implicați copilul în alegerea locurilor sigure pentru joacă.
Foarte important de reținut!
Cel mai important profesor pentru cei mici este chiar conduita rutieră a părinților! De aceea, fiți un bun model prin a purta întotdeauna centura de siguranță și a respecta legislația rutieră. Traversați întotdeauna pe culoarea verde la trecerea de pietoni și conduceți într-un mod manierat. Respectați îndemnul polițiștilor rutieri și comportați-vă de o manieră demnă în cazul în care sunteți opriți de aceștia în trafic.
Copiii preiau comportamentul adulților iar gradul de siguranță în trafic al acestora este strâns legat de conduita rutieră a celor mai importante modele de urmat: părinții și profesorii.
Material oferit de catre Dl.Paul Iacob, Presedinte al Asociatiei Greed Road.