Dana Droj, mamă a două fetițe, ne împărtășește experiența ei ca părinte și valorile după care se ghidează în educația copiilor săi, dar și ingrijorările legate de actualul sistem educațional din România.
De la conștientizarea fricii de a deveni părinte la răbdare. Cea mai mare schimbare apărută la venirea pe lume a copilului a fost faptul că am conștientizat frica și am realizat că trebuie să am mai multă grijă de mine însămi pentru că nu mai eram singură pe lume: din acel moment o altă ființă depindea de mine. Al doilea pas de urmat ar fi răbdarea, am așteptat ca toate etapele să se deruleze în ritmul și la timpul lor. Cel mai bun sfat pe care aș putea să-l dau unor viitori părinți ar fi tocmai acesta: să aibă răbdare, că tot ce trebuie să se intâmple se va întampla atunci când va fi momentul.
Dacă ar fi să numesc trei valori pe care să le transmit copiilor mei, aș spune: bunătate, empatie și egalitate de șanse.
Întrebarea cea mai simpatică ivită din curiozitatea copilului:,,Mami, cum a pus tati în burtica ta biluța aia din care am crescut eu?”
Despre timpul potrivnic și așteptările de la sistemul de învățământ românesc
Deși, din păcate, nu reușesc sa echilibrez timpul petrecut la serviciu cu cel alocat familiei, mă implic cât pot de mult în obiectivul de a-mi face sistemul de învățământ actual cât mai prietenos. Nu am nici o așteptare de la sistemul de învățământ din țara noastra în forma în care este acum. Sper din toată inima ca fetele mele să poată accesa un sistem modern de învățământ, poate din Europa încă de la liceu.
Ce este succesul? Succesul pentru copiii mei ar fi să aibă posibilitatea să-și câștige existența făcând ceea ce le place cel mai mult și în domeniul în care au talent și abilități.
Dana Droj ne mărturisește care sunt cele mai mari provocări ca părinte
- Lupta cu mentalitățile învechite și cu prejudecățile
- Să mă încadrez în timp cu toate activitățile (școlare, extrașcolare, timp liber etc.)
- Să aleg persoanele potrivite implicate în educația copiilor mei (profesori, mentori, îndrumători etc.)
- Să dau o educație financiară corectă copiilor mei
- Să dau o educație civică și socială corectă copiilor mei
- Să le îndeplinesc cât mai multe dorințe copiilor mei fără însă a-i răsfața
- Să le asigur condiții de trai decente (camera lor, locul lor, lucrurile lor)
- Să fac față crizelor de personalitate cu calm și înțelegere
- Să fiu pe aceeași lungime de undă cu soțul meu (tatăl copiilor mei) în situațiile critice ivite. Aici cred că e mult de dezvoltat, de spus pe subiectul ăsta, însă, în esență, ar fi ca noi, ca părinți care provenim din medii social – profesionale diferite, cu bagaje emoționale diferite, cu o educație ,,tradițională” diferită, și e o adevărată provocare să asigurăm unanimitate în educația oferită copiilor noștri, să ne punem de acord asupra situațiilor, măcar asupra celor mai importante.
Curriculă versatilă-digitalizare-atitudine prietenoasă. Daca ar fi să schimb ceva la actualul sistem educațional în România ar fi în primul rând curricula, în sensul de a fi mai ofertantă și mai versatilă și să ofere posibilitatea dezvoltării de abilități mai mult decât acumularea de cunoștințe. Apoi aș moderniza și digitaliza metodele de predare. Și nu în ultimul rând mi-aș dori din partea cadrelor didactice o atitudine mai prietenoasă.
Nu aș putea spune că lipsa infrastructurii din școli m-a afectat într-un mod personal. Când am constatat-o am pus umărul și am achiziționat cam tot ce a fost musai necesar. Programa școlară însă nu este adaptată și actualizată cu vremurile pe care le trăim, temele abordate sunt învechite (mi se pare inimaginabil să pui copiii de clasa a IV-a să citească ,,Harap Alb” si să mai emită și opinii!!!), metodele unfriendly (mi se pare de asemenea inimaginabil să cari în ghiozdan 5 manuale în era Internetului de mare viteză!!!!).
Despre Dana Droj, expert consultant în formare profesională și nutriție, manager de proiect la o organizație non-guvernamentală care militează pentru îmbunătățirea calității vieții. Am doi copii, două fetițe, de 8 și 11 ani. Suntem o familie modernă, nonconformistă și atipică, în sensul că avem o comunicare deschisă, bazată pe egalitate între toți membrii familiei, atenți unii cu alții la nevoile noastre, promovăm obiceiuri sănătoase (alimentație și sport) și ne străduim zilnic să oferim un bun exemplu.
Puteti citi despre alte experiente ale parintilor pe blog.