” Educatorul este ”primum movens” al culturii unui copil.
Cel mai bun profesor este cel care nu contează, ci te face pe tine să contezi.” – Pr. Constantin Necula
Mă străduiesc, permanent, să scot în evidență calitățile și personalitatea fiecărui copil, să aibă curajul de a ieși în față și de a spune ceea ce gândește, de a da frâu imaginației, de a se pune în valoare și de a-și exprima sentimentele și motivul apariției acestora.
Copilul trebuie să aibă curajul să viseze și să desfășoare activități care îl pasionează, iar părinții și educatorii trebuie să îi susțină, să le orienteze pașii și să împărtășescă din experiența lor de adult.
Părinții trebuie să le fie alături permanent, să le transmită cunoștințe sub formă de joc, să lectureze povești și poezii, fără a constrânge copilul să le memoreze.
Se știe că părinții preferă lecturarea unei povești în defavoarea poeziei, deoarece, prin tradiție, lecturarea acesteia ar presupune, neapărat și memorarea ei. Această idee preconcepută poate fi eliminată prin sublinierea faptului că alegerea poeziilor potrivite sunt problema și nu poeziile în sine, iar copilul ar trebui să aleagă memorarea unei poezii care îi creează o stare de bună dispoziție.
Poezia produce multă plăcere prin rimă și muzicalitate și transmite mai multe cunoștițe decât o activitate tradițională; poezia produce impresii și emoții puternice, cu condiția de a găsi textul potrivit. Am căutat adesea, în bibliografia pentru copii, poezii cu un conținut atractiv, corespunzător nivelului de vârstă al copiilor și, de cele mai multe ori, nu am găsit.
Pornind de la aceste idei, am creat poezii interactive pentru copii,adunate sub titlul ”Magia punctelor” prima carte de acest gen, ce presupune interactivitatea adult-copil: adultul citește, iar copilul desenează ceea ce aude; interactivitate copil-carte: copilul completează desenul sugerat de textul poeziei; interactivitate complexă: adultul recită, gesticulează și mimează împreună cu copilul; adultul recită, copilul conturează și colorează literele (vocalele).
Versurile introduse sub forma jocului sunt ideale și se recomandă a fi utilizate cât mai des, deoarece, copiii pot înțelege și se pot exprima semnificativ, dar nu stăpânesc suficient limba vorbită.
Pentru copii, gesturile, mimica, intonația rămân, până târziu, un auxiliar important al exprimării verbale, un mijloc prin care ei descriu, subliniază, uneori chiar suplinesc lipsa cuvintelor. Ceva mai mult, copiii ajung, adesea, la pantomimă, pentru a exprima mai complet ceea ce vor să comunice.
Cu cât limbajul copiilor va fi mai bogat, cu atât mai facil vor înțelege și însuși cunoștințe noi, își vor exprima cu ușurință gândurile și dorințele, și, implicit, modalitățile de exprimare verbală.
BENEFICIILE POEZIILOR PENTRU COPII
- Lecturarea poeziilor, împreună cu copilul, va permite acestuia să exerseze concentrarea pe o anumită sarcină, să-și antreneze simțurile, și să-și dezvolte auzul fonematic;
- Structura muzicală a rimelor permite copilului să își coordoneze mai bine respirația, mișcările limbii și ale gurii;
- Versurile, introduse în joc, îi ajută pe copii să învețe, cu ușurință, cuvinte noi și, în acest mod, se ameliorează presiunea experienței de învățare asupra copilului, acesta reușind să învețe limba într-un mod distractiv și creativ;
- Ajută la exersarea memoriei și stimularea imaginației creatoare;
- Constituie un mijloc prețios de cunoaștere, de dezvoltare a vorbirii, de cultivare a sentimentelor estetice și morale.
Cunoscând psihologia copilului, a modului în care acesta percepe lumea înconjurătoare, avănd experiență pedagogică, am reușit să raportez poeziile din cuprinsul cărții ”Magia punctelor” la nivelul de dezvoltare a copiilor preșcolari și școlari mici, atât din punct de vedere intelectual cât și emoțional.
Detalii despre carte: www.facebook.com/magiapunctelor
Interesant şi plăcut !
Va multumim, apreciem ca ne urmariti!