Mihaela Istrate ne arata beneficiile scrisului de mana.
Va amintiti de orele de caligrafie?
Niciodata nu plec de-acasa fara o carte in geanta, caietul de caligrafie si cateva ustensile de scris pe care le pot folosi oricand si oriunde ma apuca inspiratia sau cheful. Si m-apuca destul de des, e clar. Deunazi, in parc, in timp ce savuram pe-ndelete ultimele pagini din “Viata de poveste a lui A.J.Fikry” (Gabrielle Zevin) am dat peste un citat care mi-a placut foarte mult. Pentru ca nici un citat care m-a impresionat nu ramane nenotat, am zis sa-i fac si acestuia un loc special in paginile agendei cu “vorbe de duh”si sa-l scriu chiar atunci, chiar acolo,pe batrana banca din parc.
In tot acest timp, pe o banca alaturata, se aflau trei pusti nu mai mari de 9 – 10 ani. Ii observasem mai devreme cum butonau de zor smartphone-urile, jucandu-se in retea probabil “celebrul” Clash Royale dupa care toti baietii de azi sunt amorezati. Mi-am scos agenda, stiloul si pilot parallen pen-ulde 2,4 mm ca sa caligrafiez frumos titlul cartii, mi-am indreptat spatele, am asezat agenda pe genunchi si-am inceput…
Cand penita si-a incheiat misiunea iar eu mi-am ridicat privirea din foaie, am observat sase perechi de ochi privindu-ma cu interes. Le-am zambit, s-au apropiat si au inceput intrebarile: “De ce scrieti in parc? Cine v-a invatat sa scrieti asa frumos? De unde v-ati luat stiloul acesta smecher? Vrem si noi!”
In ziua aceea mi-am promis ca voi face in asa fel incat cei mici, dar si cei mari, sa se (re)imprieteneasca cu scrisul frumos, cu scrierea caligrafica. Sunt departe de a fi un expert in acest domeniu, dar stiu ca de fiecare data cand sunt in preajma tocului si-a penitei sunt entuziasmata si nerabdatoare sa invat, sa creez, sa ofer.
E clar ca traim vremuri in care este imposibil sa renuntam la cuvantul tastat, insa nu trebuie sa-l negam pe cel scris cu propriile manute. Eu sunt una dintre persoanele carora le pasa de cuvantul scris, nascut din varful penitei, conturat cu emotie pe hartie. Ma numesc Mihaela Istrate si ii invit pe copiii si adultii din Ploiesti la singurul atelier de caligrafie din oras: “Emotii pe hartie!”
Scrisul de mana – o veritabila sursa de dezvoltare personala
E adevarat ca traim pe repede-nainte, traim vremuri aglomerate, timpul e comprimat, ni se pare ca se imputineaza de la zi la zi iar noi suntem prinsi in mrejele lui. Daca ne dorim vreme si pentru un strop de relaxare ar fi bine, cumva, sa gasim o solutie. Sunt persoane care se relaxeaza facand sport, yoga, meditand, citind, plimbandu-se, dansand, alergand si sunt persoane care se relaxeaza pictand, mesterind ceva inedit, caligrafiind.
Arta scrisului frumos reprezinta nu doar o metoda de relaxare, ci si o veritabila sursa de dezvoltare personala. Beneficiile scrisului de mana – dictate de caligraful si expertul grafolog dr. Marc Seifer – au tot fost mentionate atat in mediul online, cat si in presa scrisa. Pentru ca niciodata nu e prea mult cand vine vorba de a promova ceva de calitate, reiau aici beneficiile de necontestat ale scrisului de mana:
- Scrisul de mana te relaxeaza si te indeamna la introspectie.
Marc Seifer spune ca atunci cand scriem o propozitie cu nuante pozitive, calme, experimentam o forma de grafoterapie. Doar scriind de 20 de ori pe zi scrurta propozitie ”Voi fi mai pasnic” avem mari sanse sa devenim mai linistiti. Acest exercitiu este extraordinar si pentru cei care sufera din pricina deficitului de atentie.
- Scrisul de mana coordoneaza cele doua emisfere ale creierului.
Se pare ca atunci cand adoptam stilul cursiv in forma sa arhaica, ne putem coordona emisfera dreapta a creierului cu cea stanga.
- Cu ajutorul scrisului de mana procesul de invatare se simplifica.
Cu ajutorul scrisului de mana, abilitatile cognitive sunt imbunatatite, mai ales cand vine vorba de copii. Scriind litere, apoi cuvinte si propozitii, copiii (dar e valabil si pentru adulti!) isi antreneaza mult mai bine creierul decat atunci cand invata folosindu-se de tehnologie. Cand scriem de mana, cand ne concentram asupra a ceea ce scriem si suntem atenti si la modul in care tinem tocul/stiloul, in creier sunt activate regiunile responsabile de gandit, memorie si limbaj.
- Scrisul de mana stimuleaza creativitatea.
Cand scriem la tastatura, timpul se deruleaza pe repede-inainte, iar cuvintele curg pe masura ce mintea se grabeste sa le nasca. Iata ce marturiseste dr. Marc Seifer: ”Scrisul de mana ne inspira mai mult in procesele de creatie pentru ca folosirea instrumentelor de scris si a hartiei implica un proces mai lent decat folosirea tastaturii in conceperea textelor.” Asadar, scrisul de mana activeaza acea parte din creier responsabila cu creativitatea.
- ”Forever young” sau ”tinerete fara batranete” este un alt atribut al scrisului de mana.
La fel cum alimentatia sanatoasa si sportul sunt considerate a fi veritabile surse de… intinerire si sanatate mai ales pentru trup, pentru minte, scrisul de mana este un real elixir al tineretii.
- Scrisul de mana imbunatateste capacitatea de memorare.
Asadar, cei care se duc la cursuri si isi iau notite pe laptop, tableta sau telefon sunt sfatuiti sa renunte la aceste practici si sa se ”inarmeze” cu hartie si creion/pix/stilou daca vor sa retina mai bine ce li se spune.
- Scrisul de mana iti pune mintea la contributie.
Sau, cu alte cuvinte, te ajuta sa folosesti o parte mai mare din creier. In timp ce mana ta se misca pe foaia de hartie scriind, in creier sunt activate si regiunile destinate cititului. Acest lucru nu se intampla atunci cand tastezi la calculator. ”Miscarea este cea care face diferenta, iar asta implica cortexul motor. Asadar, cand scrii de mana iti folosesti mai multe parti din creier decat atunci cand tastezi” spune dr. Seifer.
Mihaela Istrate – 37 ani, trainer programe educationale la Centrul Educational Cursuri Copii Ploiesti (prof. de limba si literatura romana – limba si literatura franceza – absolventa licentiata a Facultatii de Litere si Arte din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu), pasionata de caligrafie, in special de stilul Gothic (Textura quadrata) pe care l-am descoperit recent prin intermediul unui curs. Imi doresc sa impartasesc copiilor bucuria scrisului cursiv, de mana, iar adultilor fascinantul script gothic. Detalii despre atelierele de caligrafie aici.