Procesul de învățare – noțiuni neuroștiințifice, sfaturi, stiluri

Despre procesul de învățare – noțiuni neuroștiințifice, sfaturi, stiluri

Astăzi cunoaștem mult mai multe despre procesul de învățare, mulțumită sistemelor sofisticate de studiu al creierului.

Cu toate acestea, nu toată lumea știe cum funcționează acest proces. În acest articol suprindem câteva noțiuni de bază, sfaturi și stiluri de învățare.

Ce este învățarea?

Învățarea este un proces fizic în care cunoștințele noi sunt reprezentate de noi conexiuni ale celulelor creierului. Elementele chimice din creier numite și  ”factori de creștere”, facilitează rezistența și formarea acestor conexiuni noi.

Neuroștiința ne spuna că disponibilitatea acestor factori de creștere poate fi sporită. Spre exemplu, practicarea frecventă a unor exerciții fizice, un program de somn optim și meditația pot spori activitatea factorilor de creștere.

A ști cum funcționează procesul de învățare la nivel neuroștiințific este esențial în succesul viitor al copiilor, elevilor, studenților.

Angajarea activă este necesară pentru învățare

Dacă doar asculți o prezentare, șansele să inveți ”din mers” sunt foarte mici, pe când dacă sunt include simulări, jocuri de rol sau jocuri generale, capacitatea de a reține crește.

Explicația? Modificările conexiunilor neuronale, care sunt fundamentale pentru învățarea să aibă loc în creier, nu par să apară atunci când experiențele de învățare nu sunt active.

Platon: Toată învățarea are o bază emoțională

Neurologii cred că emoțiile sunt fundamentale pentru învățare. Motivația pentru a învăța este determinată de emoție.

Abilități – le folosești sau le pierzi

Creierul (mai ales cel adult) se schimbă în urma dobândirii de noi abilități. Cu toate acestea, schimbările din creier se inversează atunci când oamenii nu au posibilitatea de a folosi abilitățile pe care le-au dezvoltat.

Stiluri de învățare

Ideea diferitelor stiluri de învățare a început să câștige popularitate la mijlocul anilor 70 și, de atunci, această noțiune a influențat modul în care este percepută educația și învățarea.

La fel cum există diferite metode de predare, mulți oameni cred că există modalități diferite de a învăța și a înțelege noi informații.

În ciuda criticilor, mulți oameni au început să cerceteze diferitele moduri de învățare și să evalueze metoda de învățare preferată de propriul elev.

Cum învață copiii?

Fiecare copil are preferințe de învățare diferite. Printre diferitele moduri de învățare, unii preferă să învețe auzind, unii văzând, alții făcând, unii citind și alții punând întrebări.

Un lucru pe care toți elevii îl au în comun este că toți învață cel mai bine atunci când pot încorpora articole și subiecte care îi interesează în studiile lor, de exemplu, blocuri de construcții, muzică, modă, avioane etc.

În timp ce există diferite stiluri de învățare, elevul dvs. va favoriza probabil mai multe stiluri și nu doar unul. Cu toate acestea, este posibil să vedeți tiparele în preferințele lor de învățare.

De exemplu, un copil care aprofundează vizual poate fi, de asemenea, un elev foarte social și verbal, care preferă să învețe subiecte deosebit de dificile folosind abilitățile lor primare.

Înțelegerea modului în care elevul dvs. învață este probabil una dintre cele mai importante părți ale școlii sau al învățatului de acasă și realizării temelor.

Stilul de învățare vizuală

Acest stil folosește imagini și înțelegere spațială pentru a învăța. Acești elevi pot vizualiza ușor informațiile și pot avea un bun simț al direcției. Folosirea tablelor albe poate fi utilă pentru acest tip de elevi cărora le place, de obicei, să deseneze și să facă scheme.

Stilul de învățare auditiv

Sunetul și muzica sunt potrivite pentru acest tip de elevi care de obicei au un bun simț al ritmului.

Acești cursanți sunt de multe ori cântăreți sau muzicieni care sunt familiarizați cu diferite instrumente și cu sunetele pe care le fac.

Elevii din această categorie sunt ascultători buni care, în mod normal, învață cel mai bine prin prezentări verbale precum prelegerile și discursurile.

Stilul de învățare verbal

 Acești elevi preferă să folosească cuvinte, atât în ​​vorbire, cât și în scris.

Se pot exprima cu ușurință și, de obicei, adoră să citească și să scrie. Elevii verbali tind să aibă un vocabular vast și să exceleze în activitățile care implică vorbirea, dezbaterea și jurnalismul.

Stilul de învățare kinestezic

Indiferent dacă folosesc corpul sau mâinile, acești elevi au în vedere sensul atingerii. Activitățile fizice și sportul joacă un rol important în viața acestora.

Dacă sunt implicați direct în acțiune, le este mai ușor să învețe decât dacă văd sau ascultă.

 Stilul de învățare logic (matematic)

Dacă există logică, raționament și numere implicate, acești elevi vor excela.

Ei funcționează și rezolvă probleme complexe prin utilizarea strategiilor și a modului lor de a gândi științific.

Programarea calculatorului, matematica și știința sunt de obicei favorizate de acest tip de elevi.

Stilul de învățare social (interpersonal)

 Elevii ce aparțin acestui stil se descurcă cel mai bine să învețe în grupuri sau alături de cineva. Se încurajează reciproc și simt un puternic simț al apartanenței.

Stilul de învățare solitar (intrapersonal)

 Acești elevi preferă să folosească auto-studiu și să lucreze singuri.

Sunt independenți, sunt foarte conștienți de sine și sunt în ton cu gândurile și sentimentele lor. Acești elevi preferă să fie departe de mulțime și să învețe cel mai bine într-un loc liniștit, unde se pot concentra pe sarcina la îndemână.

 

Care este stilul de învățare al copilului tău? 🙂

Și nu uitați – niciodată să nu vă opriți din învățat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.