Sa ii incurajam pe copiii nostri sa isi urmeze pasiunea

De ce iubesc Coreea?

S-a intamplat sa fiu fascinata de Asia de cand eram copil.

La inceput nu am putut intelege exact ce anume ma atragea in acea directie. Sa fi fost culorile vibrante ale costumelor traditionale chinezesti, japoneze sau coreene, stilul architectural deosebit, bucataria atat de variata si de ofertanta sau oamenii aceea atat de frumosi si de diferiti de noi?

Atractia aceea de neinteles pentru cei din jurul meu catre universal Asiatic si-a aflat raspunsul abia in anul 2009, cand m-am indragostit total si iremediabil de Coreea de Sud. Am luat-o ca pe o axioma, fara a mai incercasa ii gasesc explicatii si am inceput sa dezvolt aceasta pasiune in ceva ce astazi a devenit un job full time.

Asa a aparut practice Asociatia Culturala Sarang Hanguk, un ONG care promoveaza cultura coreeana in Romania prin organizarea de evenimente tematice pentru adulti si ateliere de creatie pentru copii. Cu pasi mici, dar siguri si o determinare de care nici eu nu credeam ca sunt in stare, am reusit sa cresc acest proiect si sa il transform intr-unul de referinta atunci cand vine vorba despre promovarea culturii coreeane in tara noastra.

In plus, idei noi au inceput sa prinda contur iar publicul caruia ne adresam la inceput a devenit tot mai active si mai diversificat (ca si categorii sociale si de varsta). De la Asia Fest, Festivalul Ambasadelor, Nijikon, Cupa Taekwondo Life Style si evenimentele Ambasadei Coreei de Sud la Bucuresti, in cadrul carora am fost mereu prezenti, am avansat usor catre evenimente proprii, aici fiind incluse Serile tematice coreene, workshop-urile pentru tineri si adulti, prezentarile din scoli si gradinite, cat mai ales atelierele de creatie pentru copii.

Fascinatia cu care copiii au primit informatiile despre Coreea si feedback-ul cules la finalul activitatilor de art & craft m-au determinat sa infiintiez o subdivizie a Sarang care sa se adreseze cu precadere copiilor, categoriile de varsta vizate fiind 3-12 ani.

Datorita raspunului primit de la copii la finalul unui atelier de picture pe lampioane – “Coreea de Sud este fascinanta pentru ca este diferinta de tot ceea ce am facut noi pana acum” – am reusit sa formulez si eu raspunsul la intrebarea pe care mi-o pun aproape zilnic cei din jurul meu.

Iubesc Coreea pentru ca ma aseman atat de mult cu ea: este puternica si ambitioasa, in ciuda perioadelor dificile prin care a trebuit sa treaca de-a lungul timpului.

O iubesc pentru ca este calda, primitoare si plina de viata ca si mine. Pentru ca a stiut sa renasca din propria-i cenusa precum pasarea Phoneix, sa se reinventeze si sa devina un punct de reper in Asia de Est si in intreaga lume.

O iubesc pentru sfintenia cu care si-a pastrat/conservat traditiile si obiceiurile, pentru respectul fata de adevaratele valori ale tarii, pentru mandria coreenilor de a fi cetateni ai Republicii Coreea si pentru deviza sub care continua sa existe aceasta tara: 홍익인” (“In beneficial omenirii”).

O ancora in momentele dificile din viata, Coreea este un drum pe care am ales sa merg. Totodata, este un pariu cu mine insami de genul “Never give up!”.Daca ar fi sa cred in destin, atunci Coreea este cu siguranta destinul meu.

Despre Dana Baragan

Primul lucru pe care il post spune despre mine este ca sunt un om norocos pentru ca in viata am avut mereu posibilitatea sa aleg.

Fara sa fiu vreodata constransa de parinti sau de persoanele din jurul meu si cochetand cu scrisul de mica, am ales Facultatea de Filosofie si Jurnalism (dubla specializare), unde i-am avut profesori pe doi dintre oamenii care mi-au marcat existenta, devenindu-mi mai apoi si mentori: Adrian Paunescu si George Pruteanu. Am continuat apoi cu un master in Mass-media si comunicare, unde l-am avut coordinator pe eseistul si criticul literar Valeriu Rapeanu.

Dupa noua ani de presa scrisa si altes tudii in domeniul televiziunii, PR-ului si fotografiei, am decis sa ma axez pe marketing si organizare de evenimente atat in cadrul firmelor pentru care am lucrat, cat si in cadrul ONG-ului pe care ilconduc din 2013. Sunt pasionata de fotografie si poezie, beletristica si oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.