Tema pentru vacanta

tema pentru vacanta

Bucuria de a rescrie tema de vacanta

Este imposibil sa nu ne aducem aminte bucuria primei clipe de vacanta care venea cu aroma imbietoare a zilelor lungi, fara obositorul „trebuie”, fauritor de viitor, atotcalauzitor pentru orice drum bine plamadit de parintii responsabili pentru copiii plini de nota comportamentala distinctiva a generatiei lor, si implicit, a vremurilor pe care le traim. Dupa un an plin de teme, in care le-au fost trasate limite si standarde, si fiecarea dupa puteri a incercat sa sara cat mai sus la imbodul coletiv, copiii au intrat in vacanta obositi de drum, plictisiti pe alocuri de reguli, de efort, de rezultate, de comunicare uneori anevoioasa, in primul rand cu parintii, si, mai apoi, cu restul lumii, si doar uneori de bucuria de a face lucruri apropiate sufletului lor crud, nedefinit, dar sensibil, mascat de inertia unor comportamente ale varstei sau ghidat de ispite inerente, trecatoare, suflet mai greu filtrat de parintii prinsi in sabloanele educationale specifice generatiei lor sau ale altora.

 

Programul pentru dezvoltarea personala: Vreau sa fiu un om mare, gandit si trait de mine, s-a strecurat timp de un an printre orele de curs, temele la matematica, provocarile de la Comunicare in limba romana, cursurile de pian, de inot, de tenis, de engleza, franceza, germana, portugheza si multe alte preocupari, si i-a oprit pe copii in loc pentru a discuta despre ce le place, cine sunt, despre emotiile lor si care dintre acestea ii domina si de ce, despre comunicare, respect, daruire, despre ce ne inconjoara.  Toate acestea constientizate ne hranesc sufletul crud pentru a deveni asezat, consolidat in  a influenta, din interior, alegeri viitoare, dar lasate la intamplare genereaza conflict, confuzie si, mai ales, ignoranţa. A fost un an de cunoastere a lor, de redescoperire a mea prin ochii lor si de reinventare a mea pentru ei astfel incat, sa nu plictisesc, dar sa-i  ajut in demersul meu, sa-i motivez sa ramana concentrati pe ei fara a se lasa „furati” de agitatia exterioara – greu demers si pentru adulti.  Parintii m-au privit timid la inceput, apoi si-au facut curaj in a ma intreba despre copii, despre viata din interiorul Programului, povestindu-mi din povocarile lor in educatie, si acest lucru m-a bucurat, simtind ca am parteneri, ca pot sa construiesc un loc copiilor care poate fi sustinut din multiple parti, si astfel, poate impreuna vedem lumina rezultatului. Aproape douazeci de ani de experienta in dezvoltare, si zece ani in cea de parinte m-au ajutat sa conturez cadrul, sa desenez scopul, obiectivele, sa gandesc metode variante, dar toate acestea au garantat putin schimbarea de comportament a lor pe care am indraznit sa o sper. Un singur ingredient m-a calauzit si mi-a asigurat confortul de a face ce e bine, si aceasta este iubirea neconditionata. Mi-am propus sa-i iubesc si sa perseverez in a gasi calea indiferent cate pierdici vom avea, iar ei m-au simtit si au venit dupa mine, a fost o intelegere tacita de accepare a noastra, fara a ne arunca in etichetari, judecati de valoare si renuntari, atunci cand vantul batea aprig, si a cam batut o vreme. Finalul anului a venit cu rasplata unor evaluari naturale, cu  enumerarea fireasca a jocurilor, informatiilor, starilor si  experientelor aprofundate. Mi-a atras atentia un raspuns al lor la intrebarea mea daca au venit mereu catre mine cu 50% partea lor de responsabilitate in a fi activi, si ei au spus „NU mereu, pentru ca uneori am fost furiosi, alteori obositi, neatenti, dar la anul vom fi mai mari si mai politicosi”. Superb!

 

Tema de vacanta vine cu placerea de a fi tu, de a te bucura de tine, descoperindu-te si tinand cont de reperele parcurse impreuna, fara sa „trebuiasca”…

 

Programul de Vara vine cu tema Curcubeul Interior, unde ne coloram interiorul de emotii si ganduri constructive ce ne pun zambetul pe fata, si il lasam uitat acolo pana in septembrie.

 

 

Pentru a intelege mai bine perspectiva specialistului Irina Tudorache va invitam sa revedeti seria de articole pe tema ambitiei:

Cum generez ambitie? AUTENTICITATEA

Cum generez ambitie? MOTIVATIA-PASIUNEA

Cum generez ambitie? PARADIGMA DE GANDIRE

Cum generez ambitie? PERFORMANTA

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.